Войната се разгаря. Строителите искат главата на Комитова

Браншовата организация призова членовете си да се включат в националните протести на бранша

Войната се разгаря. Строителите искат главата на Комитова | StandartNews.com

Войната между строителите и регионалния министър Виолета Комитова се разгаря. Камарата на строителите в България поиска оставката Комитова. Браншовата организация излезе с остра позиция, в която обяви, че  категорично подкрепя работниците от Българска браншова камара „Пътища“, които на 8 октомври проведоха третия национален протест със справедливи искания. Строителите призоваха членовете си да се включат в националните протести на бранша.

ВИЖ ОЩЕ: Комитова се усъмни в протестиращите строители. Кои от думите й разгневиха бранша?

Изразяваме недоумение и възмущение от поведението на ръководството на Министерството на регионалното развитие и благоустройството, което покани на среща собственици на фирми и не се яви на нея. Няма да коментираме казаното по този повод от служебния регионален министър арх. Виолета Комитова. Само бихме желали да й обърнем внимание, че е недопустимо ресорният министър да не знае колко строителни компании работят в България и да твърди, че те са 21 000. За кой ли път в публичното пространство арх. Комитова „хвърля“ цифри и понятия, които очевидно не разбира", смятат от Камарата. Тази сутрин Комитова обяви в ефира на Нова тв, че на срещата не са се явили собственици, а браншовици. Затова оттук нататък тя ще разговаря само със собственици на фирми.

Камарата отговори и на други твърдения на министър Комитова от гостуването й в "Събуди се". Там тя посочи, че  В България има над 21 000 строителни фирми с над 155 000 работника.

"Те са много повече, защото това е броят на официалните. От всички 21 000 - 21 протестират, тези от пътното строителство. Останалите фирми всички работят от години в пазарни условия, състезават се за поръчки, цена и качество. 21 фирми от пътния бранш от години работят без поръчки, без да се състезават, с пари, получени авансово, и с 5-годишни договори. Това е допуснато от предишното ръководство и на държавата, и на АПИ. И какво се получава, разделение между фирмите", каза тя.

От КСБ обаче посочиха, че към края на август т.г. в регистъра са вписани 6 348 фирми в различните категории.

"КСБ поддържа единствения в страната Централен професионален регистър на строителя и информацията в него се актуализира всяка година. Без да са вписани в него, фирмите нямат право да извършват дейност. Така се гарантира, че по строителните площадки работят само легитимни представители на бранша, с необходимата квалификация и професионална отговорност. Членуващите в ББК „Пътища“ са и наши членове , както и още стотици фирми, свързани с пътното строителство. Ние сме българските строители – не сме роби. Ние сме едни от най-сериозните работодатели в България. И няма да търпим несериозно отношение към нас! Ние построихме и строим Нова България", посочват още от Камарата в позицията си.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай