ВОЛЯ критикува липсата на пос-терминали в колите на КАТ

Законопроектът на ВОЛЯ колите на КАТ да бъдат оборудвани с ПОС терминали ще се гледа утре на първо четене в Комисията по транспорт в парламента...

ВОЛЯ критикува липсата на пос-терминали в колите на КАТ | StandartNews.com

Законопроектът на ВОЛЯ колите на КАТ да бъдат оборудвани с ПОС терминали ще се гледа утре на първо четене в Комисията по транспорт, информационни технологии и съобщения. Предложението за изменението и допълнението на Закона за движението по пътищата бе внесен още през юли 2017 г., но не получи подкрепа в пленарната зала.

През май тази година ВОЛЯ отново го депозира в деловодството, тъй като депутатите от групата на Веселин Марешки са убедени, че ако то се приеме, ще се увеличи събираемостта на глобите. Само в периода януари 2016 - юни 2017 година несъбраните от КАТ задължения от фишове, електронни фишове и наказателни постановления са близо 70 млн лева. Ако се въведе исканата промяна, ще има възможност за моментално плащане на наложените санкции чрез ПОС терминали в полицейските коли, които имат оборудване с връзка към автоматизираната информационна система на МВР.

 „В лични разговори колегите от другите парламентарни групи ми споделиха, че смятат предложението за много добро. Надявам се, че този път ще загърбят тесните си партийни интереси и ще го подкрепят. Ако го бяха направили още миналата година, постъпленията към бюджета щяха да са значителни, вместо държавата да продължава да губи десетки милиони левове от бездействие. Поставяме идеята за повторно обсъждане, защото към нас се обърнаха много потърпевши шофьори, чийто книжки са били отнети, заради неплатени глоби. Хората искат тази промяна. Нямаме обяснение защо  парламентът я неглижира. За пореден път ние от ВОЛЯ доказваме, че сме единствените, които искат да се случват реални неща, полезни за народа“, коментира депутатът от ПГ на ВОЛЯ Боряна Георгиева, вносител на законопроекта.

Тя е категорична, че ПОС терминалите ще спестят много нерви и време на водачите на МПС, които обикновено трябва да си вземат почивен ден и да отсъстват от работа, за да се справят с административната машина и да си платят глобите. Предложението на ВОЛЯ ще намали административната тежест върху гражданите. Освен това ще намали вероятността лица с чуждо гражданство и управляващи МПС-а с чужди регистрации да напускат страната ни, преди да са заплатили наложените им санкции в България.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай