Волен Сидеров вече не е шеф на парламентарна група

Сидеров е сменен от двама съпредседатели - Искрен Веселинов от ВМРО и Валентин Касабов от НФСБ

Волен Сидеров вече не е шеф на парламентарна група | StandartNews.com

Волен Сидеров престава да бъде председател на ПГ на "Обединени патриоти", съобщи бТВ. Решението е взето вчера на заседание, на което са били само депутатите от НФСБ и ВМРО.

Сидеров е сменен от двама съпредседатели - Искрен Веселинов от ВМРО и Валентин Касабов от НФСБ. Съобщението бе потвърдено в началото на заседанието на парламента от председателката Цвета Караянчева.

Промените в ръководството на ПГ на "Обединени патриоти" бяха направени с цел подобряване на организационния живот на групата, каза пред журналисти новият съпредседател на групата и зам.-председател на ВМРО Искрен Веселинов.

"На редовно събрание на ПГ на "Обединени патриоти" беше обсъден факт, че от месеци наред парламентарната група няма реален организационен живот. С цел подобряването му беше направена промяна в ръководството", каза той.

Според него няма нищо драматично. Попитан дали е уведомен Волен Сидеров за това решение, Веселинов обясни, че той е уведомен на база прочетеното съобщение в пленарна зала. "Представителите на Атака систематично бойкотират заседанията на парламентарната група и бламират нейната работа", допълни още Веселинов. Той посочи, че на заседанието на групата, когато са гласувани промените в ръководството, не са присъствали представители на Атака.

На въпрос дали се притеснява от разцепление на групата, Веселинов поясни, че всеки ще докаже дали е в политиката за постове или за политики. "Ние се опитваме да отстояваме такива политики и сме сериозно бламирани от факта ,че групата не работи и няма адекватно ръководство и представителство, че не се води диалог в рамките на управляващото мнозинство. Просто ръководството в момента е изключително пасивно. В това отношение смятаме, че ще има подобрение. Надяваме се колегите от Атака да са част от това подобрение", допълни още той.

Коалицията "Обединени патриоти" е стабилна, ако не се случи нещо друго, каза другият нов съпредседател – Валентин Касабов от НФСБ. На въпрос дали коалицията е стабилна, Касабов отговори: "Засега да. Коалицията е сигурна, стабилна, ако разбира се, нещо друго не се случи".

Попитан дали очаква реакция на Волен Сидеров, посочи, че не вижда нещо такова. "Още повече, че вчера беше редовно заседание. Всеки вторник това са редовни заседания, които голяма част от колегите от Атака не идват. Вчера нямаше никой. Няма нищо странно, лошо. Част от ръководството си отива, но както се казва "Обединени патриоти" сме тук и вървим напред", допълни още Касабов.

С отстраняването на Волен Сидеров от ръководството на ПГ на „Обединени патриоти“ се нарушава коалиционното споразумение. Това каза заместник-председателят на ПП „Атака“ Десислав Чуколов пред журналисти във връзка с промените в ръководството на ПГ на „Обединени патриоти“.

„Това не е само отстраняване на Волен Сидеров от председателския пост в групата на „Обединени патриоти“. Това е нарушение на коалиционното споразумение, което има между НФСБ, „Атака“ и ВМРО, което подписахме в началото на 2017 г. Там са записани ясно много важни неща, които регулират как да функционира парламентарната група и как да се разпределят вицепремиери и кой ръководи парламентарната група“, каза още Чуколов.

"Промените в ръководството на ПГ на „Обединени патриоти“ са формални - контрира лидерът на НФСБ Валери Симеонов. - Публично известен факт е, че повече от 10 месеца НФСБ не приема председателството на досегашния председател Волен Сидеров. Това сме го оповестили още есента на миналата година. Фактически вчера беше официализиран този акт“, каза още Симеонов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай