ВМРО се отказва от подкрепа за новите субсидии

Държавното финансиране е по-правилният вариант от финансирането с други източници, смятат те

ВМРО се отказва от подкрепа за новите субсидии | StandartNews.com

ВМРО се въздържа от подкрепа на предложението за намаление на партийната субсидия на един лев. Проблемът е, че предложението е частично. То отговаря на обществените очаквания, но не дава отговор откъде се финансират партиите. Това каза пред журналисти Искрен Веселинов, заместник-председател на ПГ "Обединени патриоти". Веселинов заяви, че въпросът е много сериозен.

"Ние многократно сме заявявали, че партийната субсидия, особено за големите партии, е прекомерно голяма. Предложението за намаляване на държавната субсидия трябва да бъде обвързано с предложение за възможните допустими източници за финансиране на партиите", каза още той.

Според Веселинов държавното финансиране е по-правилният вариант от финансирането с други източници, сред които фирми и бизнес лица, например.

"Друг е въпросът, че в момента ние имаме финансиране на глас, което е нелепо. Ние сме имали идеи за таван на финансирането. Всяка една партия, независимо от мащаба й, има едни и същи разходи. Това са присъщи разходи за клубове, за партиен апарат. Разликата в тези разходи между една голяма и една малка партия, не са толкова големи", коментира той. Според Веселинов трябва да има таван на получаваната субсидия. Така по думите му би могло да се икономисат две трети от средствата, които в момента се плащат като партийни субсидии. Веселинов каза още, че големите партии трупат тези пари по сметки, правят дарения и след това казват: "Парите на партиите са много. Да, може би на вас са ви много  - на други, обаче са им малко. В този дух дебатът трябва да бъде по-сериозен и задълбочен, а не да се хвърля това, което е популярно", коментира депутатът.

Според Веселинов при подобна промяна, е необходима гаранция, че партиите няма да са зависими от икономически субекти от една страна и от друга, че не получават прекомерно много, което гражданите искат.

На въпрос как е гласувано въпросното предложение в Министерски съвет от министрите патриоти, Искрен Веселинов уточни, че министър Каракачанов не е присъствал на заседанието.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай