ВМРО: Кирилицата е българска азбука, дала славянската книжовност

Около тази формулировка се обединиха депутатите дни преди официалното гласуване на второ четене на поправката в КТ

ВМРО: Кирилицата е българска азбука, дала славянската книжовност | StandartNews.com

Около тази формулировка се обединиха депутатите дни преди официалното гласуване на второ четене на поправката в КТ

„24 май - Ден на Светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност“ да е името на един от най-българските празници е мнението на ВМРО и на народните представители от комисиите в парламента, които трябваше да решат вчера и днес как да се преименува националният празник.

Александър Сиди от ВМРО, който е и член на Комисията по труда и социалната политика, контрира нападките на БСП и мотивира промяната във формулировката така:

„Вчера социалистите в своя декларация се обявиха срещу тази промяна. Няма по-добро място за такава декларация от сградата на Партийния дом, в която сграда тези хора забравят, че вече 30 години не звучи „Союз нерушимый“. Ето защо в този дебат по темата се включиха всички онези, които продължават да живеят с коминтерновската теза. За ужас на социалисти и десни либерали България от 30 години е демократична държава и води своя собствена политика в името на националния интерес. Гарант за този национален интерес сме именно ние от ВМРО и нашето предложение за промяна, която издига българската писменост и просвета на заслуженото високо място, като постамент и основоположник на славянската книжнина, е пример за това.“

Припомняме, че още преди няколко месеца депутатите от ВМРО внесоха промяната в Кодекса на труда, че кирилицата е категорично българска, а не славянска азбука. Въпросният ЗИД прави промяна в чл. 154 ал. 1, където са оказани официалните празници в Република България. Това, което ние искахме да променим конкретно, е думите „24 май Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост“ да се заменят с „24 май Ден на българската писменост, просвета и култура“. Напълно естествена и логична историческа промяна, която е и път към задвижването на процес по признаването на ниво Европейски съюз на кирилицата като българска азбука. Днес може да се приеме, че когато стане дума за празника 24 май, българското общество разбира, че това е денят на българската писменост. Нейна основа е кирилицата, създадена и разпространена сред другите славяни именно от България.

Промените бяха приети на първо четене с гласовете на Обединени патриоти и ГЕРБ, но тогава се отвори и голям обществен и научен дебат.

Ето защо, приемайки доводите на научната общност, ние от ВМРО направихме редакционни промени в текста, които реално разширяват мащаба и отдават нужното историческо значение, почитайки Светите братя Кирил и Методий, които са дали живота на тази писменост, творили са на нея и са я разпространили сред целия славянски свят.

В смутните и неспокойни времена, в които живеем, трябва да се обърнем към историята. А тя ни е дала ценни уроци. Невинаги силата на оръжието е мъдрата атака. Историческата наука отдавна е констатирала, че гениалното откритие на братята Кирил и Методий, създавайки азбука на славяните, е използвана във външната политика на император Михаил II за разгръщане на културното и политическо влияние на империята в Западните Балкани. Затова е и създадена моравската мисия на двамата братя, която завършва с провал. По-късно Наум, Климент, Горазд, Ангеларий, Сава достигат до българската земя, през 886 година, от когато започва и българският разказ за писмеността на братята Кирил и Методий. Кирилицата, която днес е писменост на много народи по света, е създадена в България и е основата на фундаменталното реформаторско движение, осъществено от Борис, Симеон Велики и цар Петър, останало в историята като „Златен век“ на средновековна България.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай