Визитата на Борисов в САЩ ядосала Путин

Изказването на Путин беше след срещата със сръбския президент Вучич

Визитата на Борисов в САЩ ядосала Путин | StandartNews.com

Изказването на руския президент Владимир Путин, че България умишлено бави строителството на газопровода „Турски поток“ през територията си е резултат от постигнатото при посещението на премиера Бойко Борисов във Вашингтон. Тази теза изрази пред БНТ председателят на енергийната комисия в Народното събрание и депутат от ГЕРБ Валентин Николов.

Има два варианта за анализ на думите на руския президент, че България умишлено бави строежа на "Турски поток" - или са очаквали много по-бързо да върви строежа, или може би иска да вмъкне по-различен смисъл на отношенията, които формирахме със САЩ, изразиха състоянието на нещата тази седмица експерти.

"Изказването на Путин беше след срещата със сръбския президент Вучич. Според мен той казва следното - българите ако не искат, после се поправя - правителството, и казва, че правителството било под натиск от други сили, вероятно визирайки Вашингтон. Наскоро премиерът Борисов беше там и срещата беше много ползотворна", каза още Николов.

Той добави, че по правилата на ЕС ние сме направили всичко и че в момента България няма как да бави строежа на "Турски поток". Депутатът допълни, че веднага след изказването на руския президент Владимир Путин се е чул с изпълнителния директор на "Булгартрансгаз" и той е казал, че всичко върви по договор.

„Единственото забавяне беше във връзка с оспорването, което имаше в Комисията за защита на конкуренцията, впоследствие във Върховния административен съд и това забави наистина подписването на договора, но от подписването на договора всичко върви. В страни, които не са в ЕС, може би има влияние, но в страна членка на ЕС – абсурд“, каза Николов.

Според него при всички случаи има послание и към самия руски народ - "Ето, Сърбия, която не е член на ЕС, вече са изпълнили 80% от трасето, а член на ЕС, който има влияние от САЩ, не може да изпълни това. Има и игра с думи, с влияние", допълни депутатът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай