Вижте накратко какво каза Борисов (ОБНОВЕНА)

Пада тексът за спекулата, готвят мерки за социално слабите, отговори на президента, нахока олигарсите

Вижте накратко какво каза Борисов (ОБНОВЕНА) | StandartNews.com
  • Пада текстът за спекулата, предложението е било на БСП
  • Готвят мерки срещу социално слабите, още не е ясно колко дълго ще е пандемията
  • Удар в гърба и нахейтване на кабинета, така той нарече изказването на президента
  • Няма нови пари от Брюксел, преразпределяме 500-600 милиона от други програми 
  • Нахока олигарсите - да си продадат мерцедесите, за да плащат заплати
  • Само единни можем да се справим с кризата, каза в заключение 

Бойко Борисов излезе със 100-минутна реч по националните телевизи час след като президентът Румен Расдев обяви, че налага вето на част от тестовете на закона за извънредното положение, приет от депутатите в петък.

Борисов обвини президента в егоцентризъм, заяви, че е много изненадан от действията му, защото в четвъртък е бил с министрите при него и са говорили по всички тестове. И вчера следобяд му звънях да го информирам за ситуацията с коронавируса, и днес сутринта също, каза Борисов. Но въпроса дали примирието с държавния глава е нарушено, Борисов заяви, че въпросът не е към него, защото той с нищо не е направил крачка в  такава посока.

Виж още: Борисов скочи срещу ветото на президента

Премиерът заяви още, че спорният текст за спекулата, който предвижда почти фиксирани цени на стоките и сега е обект на критика от президента, е внесен по изричното настояване на БСП. Този текст по-рано сутринта бе критикуван и от шефа на АИКБ Васил Велев. Бизнесменът се обадил на премиера преди пресконференцията, за да му каже как смята, че трябва да се преработват текстовете, а Борисов го посъветвал да се обърне към вносителите. Велев му споделил, че търси съдействие от депутата Явор Зартов. Борисов заяви, че текста ще отпадне.

По въпроса за извънредното положение Борисов заяви, че не обмисля удължаването му, „но трябва да сме готови за всичко“. Цитира последните песимистични данни за разппространението на заразата по света и каза, че използването на армията, за което се кахъри президента, е само в случай, „че настъпят тези най-тежки времена“ с полевите болниците. А по отношение на позицията главнокомандващ, няма логика да  се обижда Радев, никой не го е спрял да помага и действа. Нали това беше логиката на срещата ни, да бъдем единни, каза още с горчивина Борисов. Той заяви, че всичко това „води лоша енергия, която създава лоша среда“ и не е очаквал „да бъде нападнат в гръб“.

Освен това даде пример, че нито английската кралица се е изказала срещу Борис Джонсън, нито германският или италианският президент са нападнали правителствата на страните си.

Не го разбирам Радев - да си нахейтиш правителството. Има една приказка: Не пожелавай жената на бижния си, да не стане твоя. Затова и : Да не пожелава властта, да стане негова, че с тези експерти незнам как ще се справи, добави премиерът.

По повод липсата на мерки за социално слабите и икономиката, Борисов заяви:

„Първо здравето, после ще се измъкнем“. Той увери, че първите мерки, които ще се приемат, ще са за социално слабите, но това не може да стане още първата седмица от обявяването на извънредното положение. Той призова хората за съпричасност към възрастните хора като заяви, че патронажът е много важен.  

Виж още: Премиерът: Ще стискаме, за да имат пенсионерите

По отношение на централния оперативен щаб и новосформирания медицински съвет той каза, че функциите са ясно разграничени. Щабът е с военни униформи, за да си личи ред и дисциплина, а белите престилки съвета ще излиза, за да успокоява хората и да дава съвети и препоръки. Например, за лекарствата с хининова основа, не помагат, но и не пречат, обясни премиерът.

Щабът ще взима решенията, а съветът е като коректив и мозъчен тръс, обясни Борисов.

Той заяви, че е наредил на генерал Мутафчийски, ако има излекувани – с тях да започва брифингите, а не с жертвите на вируса. Като минавал покрай бензиностанция, видял че работи кафенето вън и са струпани хора, затова наредил на министър Ананиев да допише заповедта си.

Борисов заяви още,че няма нови пари, които Брюксел да ни дава. 

Виж още: Борисов:Няма нови пари от Европа за борба с вируса

Около 500-600 милиона евро ще преразпределим от оперативните програми, но това са пари, дадени за едно, което ние сега ще харчим за вируса, добави Борисов и припомни, че бъджетът на ЕС още е приет и се надява на добри новини в четвъртък след заседанието по интернет на европейските лидери. Той каза, че тази криза ще промени много от държавите, защото част от тях и без това са с големи задължения като Гърция, Италия , Испания. Но ние пък още не сме влезли в еврозоната и не можем да се възползваме от пакета на европейската централна банка от 750 милиона евро.  Сега искам да чуя всички, които се обявиха срещу еврозоната, каза Борисов.

Много държави ще легнем на общия европейски механизъм,  доколко банката на Кристин Лагард ще издържи, никой не знае, добави той. Според премиера САЩ се справят добре, но фалита на Лемън брадърс преди 10 години доведе рецесия в Европа. Дано някой измисли лекарството срещу коронавируса, тогава чисто психологически ще оздравеем, каза Борисов.

Борисов заяви в прав текст на олигарсите да си продадат мерцедесите и да си оправят заплатите на служителите. Той заяви, че вместо да правят това, от седмица само искат пари от държавата и се жалват, че няма приети мерки.

Виж още:Борисов нахока олигарсите

Няма спор, че ще помогнем на икономиката и предприемачите. Даваме си сметка, че без тях няма приходи в хазната и всичките ни усилия са насочени за запазване на работните места, добави премиерът.

Не мога да спя нощно време , през цялото време мисля как да направим така, че да не влезем в рецесия, каза още той.

Имаме 7 милиарда излишък, който можем да похарчим. Имаме възможност да вземем 5 милиарда заем, но какво искат - да ги изпукам и после какво, попита премишерът. Той припомни, че ако това стане, после ще има проблеим с покриване на спешни нужди, ако кризата с вируса продължи.  

А какво правят олигарсите ни – всички отидоха на ски във Франция, в Куршавел, а сега се върнаха и искат пари. Няма да стане така, нека малко олигарсите да обеднеят, заяви премиерът.  

Накрая Борисков заяви, че трябва да сме единни като нация и само тогава можем да минем през кризата.

   

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай