Висок европейски пост за бивш дипломат № 1

Предложен е за специален представител на Европейския съюз за Либия

Висок европейски пост за бивш дипломат № 1 | StandartNews.com

Бившият външен министър Даниел Митов преминава на важна европейска служба. Той е предложен от България за специален представител на Европейския съюз за Либия. Кандидатурата му в Брюксел е издигната от Външно министерство. През 2014 г. Митов бе външен министър във второто служебно правителство на президента Росен Плевнелиев. Той запази поста си и във второто правителство на премиера Бойко Борисов, което управлява от края на 2014 г. до началото на 2017 г.

Даниел Митов е завършил политология в Софийския университет. През 2006 г. става член на Демократи за силна България, кандидат е за депутат на изборите през 2009 г., но не е избран.

След това работи за мисията на Националния демократичен институт на САЩ в Ирак, където е програмен мениджър на Програмата за развитие и подпомагане на политическите партии. Като представител на НДИ работи също така и в Либия, Конго, Украйна, Йемен, Тунис и други.

През декември 2017 г. Софийска градска прокуратура внесе срещу Даниел Митов обвинителен акт за престъпление по служба, заради договор, който е сключен по негово време и е нанесъл финансови щети на МВнР. По-късно обвинението беше изменено в злоупотреба с доверие. През април 2020 г. Митов беше окончателно оправдан по всички обвинения.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай