Вацев безпощаден: Политическата система си отива

Голямата криза вече е факт, каза топ анализаторът

Вацев безпощаден: Политическата система си отива | StandartNews.com

"Всички политици говорят, че предстои голяма криза, но голямата криза вече е факт - това е политическа криза и то от най-лош тип". Това зави пред БНР анализаторът Валентин Вацев и обясни, че не става дума за криза от технологичен или от процедурен тип, а за съдържателна криза на представителството, т.е. 60% от избирателите не желаят да се идентифицират с тази политика.

"В такава криза, партиите, които успеят да изградят някакво партийно правителство, ще понесат ужасяващи морално-политически щети", коментира още Вацев. По думите му единственото "безопасно правителство", което може да се изгради, т.е. да не нанесе ужасяващи щети, е от технократско-експертен тип - с ограничено време на валидност и с ограничен брой насъщни задачи: "Теоретично е възможно все още да се създаде такова правителство".

Той подчерта, че основните политически партии са настроени за нови избори, а единствено БСП искрено вярва, че все още не е изтекло времето за правителство.

Вацев посочи, че шансовете да се отиде на трети избори вече са по-големи от шансовете за съставяне на кабинет.

"Не смятам, че едни нови избори ще разрушат политическата система, тъкмо напротив. Политическата система на България лека-полека си отива пред очите ни и ще стигне до задънената си улица. Тя е навлязла в най-ужасната си криза за последните 30 години".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай