Василев с новини за бюджета, кога свършват парите

Средатвата за тази година ще стугната до февруари 2022 г.

Василев с новини за бюджета, кога свършват парите | StandartNews.com

Текущият бюджет е разчетен да издържи януари и февруари, без да има в социалните плащания, функционирането на държавните структури и подкрепата за бизнеса до приемане на нов бюджет.

Това коментира в парламента съпредседателят на "Продължаваме Промяната" Асен Василев, който е спряган за министър на финансите в бъдещия кабинет.

При приемането на бюджета за 2021 г. през 2020 г. от тогавашния финансов министър Кирил Ананиев е било заложено финансиране чрез дълг, посочи Васиелев в отговор на въпрос защо се теглят заеми. По думите му още първото тримесечие на годината са били изтеглени 880 млн.лв. "В момента, ако погледнете последните отчети, бюджетът е все още на плюс", коментира Василев.

 

Той бе категоричен, че така, както са успели да увеличат пенсиите, да осигурят финансиране на лекарите на първа линия без увеличение на бюджетния дефицит, така продължавайки по същия начин, ще могат да постигнат изключително добри за България резултати, в които без да вдигат данъчната тежест, ще успеят да заложат много по-добри социални политики и много по-разширена инфраструктурна програма.

Относно подписването на коалиционно споразумение за управление на страната, Василев коментира, че когато са готови с проект на състава на правителството и със структура на Министерския съвет, тогава ще разпишат и коалиционно споразумение. "Всичко преди това са спекулации", коментира той.

Кирил Петков допълни, че предстои въпросните 180 страници, договорени по време на преговорите за политики, ще бъдат прочетени внимателно, след което ще бъдат изпратени до коалиционните партньори, които също ще трябва да направят своите бележки. Той уточни, че след приключване на работата по въпросния договор, очаква всяка една от партиите да предложи възможни имена, които след това да бъдат обсъдени от коалиционните партньори. "Надявам се следващата седмица да имаме предложения", каза още Петков.

Всички актуални Новини

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Редакция
Коментирай