Васил Тончев: Обединение около програма дава шанс за кабинет

Системните партии надигат глава, казва Васил Тончев

Васил Тончев: Обединение около програма дава шанс за кабинет | StandartNews.com
  • Избори две в едно качват избирателната активност
  • Системните партии надигат глава, казва Васил Тончев в интервю за вестник СТАНДАРТ

 

- Господин Тончев, какво показват нагласите на избирателите за следващите избори съгласно проучването на "Сова Харис"?

- Най-общо показват, че генерална промяна в нагласите на избирателите не може да се очаква. Тоест имаме конфигурация, която е подобна на последните два парламента. Имаме известна стабилизация на системните партии - ГЕРБ и БСП, и едно преразпределение главно при партиите, които са подкрепяни от гласовете на протеста предвид появата на нов и значим политически субект - "Продължаваме промяната". Загуби търпи "Има такъв народ" на базата на това, че те не успяха да направят правителство. Очаква се и известно повишение на избирателната активност.

- Как си го обяснявате, говореше се, че хората ще се отдръпнат от трети поредни избори.

- Обяснявам си го с факта, че изборите са две в едно, както и че се появява нов субект, който ще повлече гласове от едно неясно политическо представителство - от хора, които най-вероятно именно сега ще се активират. В парламента със сигурност ще влязат ГЕРБ, БСП, Демократична България, Продължаваме промяната, ДПС и "Има такъв народ". "Изправи се, БГ! Ние идваме", е над минималната граница, но съвсем наблизо.

- Как си обяснявате разочарованието на хората?

- Поради това, че вече два парламента не можаха да съставят правителство и разочарованието на хората проличава ясно. Хората искат стабилност и растеж, докато ние някак не виждаме как ще се оправят тежките проблеми, които са надвиснали над страната. И мисля, че тук системните партии натежават със своите аргументи.

- Има ли шанс за съставяне на правителство този път?

- Аз смятам, че шансът за съставяне на правителство е много по-голям. Но ако партиите, които твърдят, че искат да съставят правителство, бягат от ГЕРБ и ДПС, следващия път и да искат, няма да могат да го направят. И на следващите избори ще понесат много по-големи загуби. Тогава вече и да искат, няма да могат да направят кабинет, така че според мен нямат друг шанс. Но пък този кабинет много трудно ще работи, различията между тях са много големи. Шансът е да се обединят около някаква програма.   

- А как ще коментирате кандидат-президентските двойки?

- Румен Радев е категоричен фаворит. Но дори и да получи 60-70 на сто от гласовете, той няма как да не се яви на балотаж, защото за него трябва да са гласували 3,5 милиона, регистрирани в избирателните списъци. Другата причина той да е толкова напред е, че много късно се обявиха кандидатите срещу него. Кампания, в която един човек, който не идва от политиката, в рамките на един месец трябва да убеди хората, че той ще е техният представител и ще ги обедини, просто не се прави. Всички други президентски кандидатури бяха издигнати късно. Трябваше още в момента, когато Румен Радев даде своята заявка, ГЕРБ също да лансира своя президент.

- Проф. Герджиков се разграничава от ГЕРБ.

- Това е нормална политическа линия, за да привлече други съмишленици, но аз не вярвам някой да я възприеме. На балотажа по всяка вероятност ще бъдат Радев и Герджиков, а ДПС ще подкрепи опонента на Румен Радев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай