Валери Симеонов с награда "3 март"

Връчиха му я българите в Украйна

Валери Симеонов с награда "3 март" | StandartNews.com

Заместник-председателят на Народното събрание и лидер на НФСБ Валери Симеонов бе отличен с най-високото отличие на Българското самоуправление  в Унгария – наградата „3 март“.

Призът се присъжда за изключителни заслуги към българската общност в Унгария и бе връчен на официална церемония в Народното събрание от държавния секретар на Министерския съвет на Унгария Миклош Шолтес. До него при връчването на отличието застанаха председателят на Българското републиканско самоуправление д-р Данчо Мусев и българският застъпник в Унгарския парламент Симеон Варга.

"Валери Симеонов установи трайни връзки с българската общност и допринесе за решаването на жизненоважни проблеми за българската общност“, заяви д-р Данчо Мусев.

По думите му, благодарение на съдействието и помощта на Симеонов, парцелът върху който е построена българската църква е даден за ползване на дружеството на българите в Унгария. Това е позволило храмът да бъде реновиран. „През есента на 2020 г. беше издигнат паметник на Митрополит Борис Неврокопски- един от първите свещеници, основал българската църковна община“, добави д-р Мусев.

„Започна строителството на Български културно-информационен център в Будапеща“, съобщи на пресконференция по-късно държавният секретар Миклош Шолтес. Той определи това като едно от важните решения, станали факт с помощта на унгарското и българското правителство и активното съдействие на Валери Симеонов.

„Направихме първата крачка за осъществяването на мечтата на нашите сънародници в Унгария  – да се изгради нов образователен и културен център до българската църква, в който да има детска градина, училище и културни институции. С този център в сърцето на Будапеща ще продължи да съществува една малка България“, заяви пред медиите и председателят на българското самоуправление в Унгария д-р Данчо Мусев.

„Благодаря на Бойко Борисов, правителството и лично на Валери Симеонов за борбата, която водят за защита на границите на Европа“, каза унгарският държавен секретар Миклош Шолтес. Той честити националния ни празник 3 март и добави, че дата като тази трябва да ни напомня колко важна е свободата. „Благодаря на българското правителство за подкрепата на Българското самоуправление в Унгария и без да се намесвам във вътрешната политика, бих казал: Стискам палци да спечелят изборите тези, които ще пазят Европа и ценят българите в чужбина“. 

Заместник-председателят на Народното събрание Валери Симеонов благодари за високото отличие и подчерта, че българо-унгарските отношения в последните няколко години се задълбочават и активизират. Той припомни, че принос за това има и единодушно приетото от Народното събрание решение за обявяване на 19 октомври за Ден на българо-унгарското приятелство. Прецедент е за България да има ден на приятелство с друга държава, а фактът, че тази държава е Унгария, показва колко много държим и сме готови да работим за още по-интензивните контакти във всички области от взаимен интерес“, добави Валери Симеонов.

В Унгария е може би най-сплотената българска общност, извън пределите на България, посочи лидерът на НФСБ. По думите му понятието „български градинар“ предизвиква уважение и респект у унгарците от години и днес вече се  свързва с уважението към България. 

Нашите сънародници в Унгария са с български паспорти, тъй като всяка българска майка оттам идва да ражда в България, посочи още интересни факти Симеонов.

Българският застъпник в Унгарския парламент Симеон Варга подчерта: “Гордеем се, че сме българи  в Унгария. „С г-н Симеонов работим активно вече 6-та година.Заедно бяхме инициатори за приемането на 19 октомври – денят на Свети Иван Рилски, като Ден на българо-унгарското приятелство. За нас е чест и гордост, че можем да сме мост между двете държави с този ден“.

Преди да отпътуват от страната - на 4 март, в 9.30 часа членовете на унгарската делегацията ще бъдат приветствани в пленарната зала на българския парламент.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай