Усвояват 1 млрд. и 400 млн. лв. по ОП „Транспорт“ до 2016 г.

Усвояват 1 млрд. и 400 млн. лв. по ОП „Транспорт“ до 2016 г.  | StandartNews.com

София. До края на 2015 година около 1 млрд. и 400 млн. лева следва да бъдат усвоени по „Оперативна програма Транспорт 2007-2013“. Това обяви пред журналисти министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Николина Ангелкова, по време на посещението на фотоизложба: „Оперативна програма Транспорт 2007-2013 в кадри“.

Тя обясни, че няма загуба на средства до края на 2014 година. Относно планираното увеличение на цените на билетите в БДЖ, Ангелкова заяви, че темата не се коментира. „В момента да дневен ред е графикът за движение на влаковете, който обсъждаме с БДЖ и НКЖИ. Тема, свързана с увеличаване на цените на БДЖ на билетите не е на дневен ред. Новият график за движение на влаковете се очаква да влезе в сила през месец декември“, заяви Ангелкова.

Тя допълни, че детайлите, ще бъдат представени,когато се уточнят, понеже всяка година графикът за движение на влаковете се актуализира. Фотоизложбата "Оперативна програма Транспорт 2007-2013 в кадри“е свързана с публичността на изпълнението на програмата. Повече от 80 картиниилюстрират изпълнението на големите инфраструктурни проекти по ОП "Транспорт 2007-2013.

Ангелкова каза още, че следващата седмица предстои да се свика първият консултативен съвет със социалните партньори и със синдикатите, във връзка с мерките, които са се взели за повишаване на безопасността, условията на труд и обучението на персонала.

„На това заседание ще приемем правилата за работа на съвета и един път месечно ще се правят заседанията на съвета, за да може да се контролира изпълнението на тези мерки. Тези мерки са свързани основно с контрола както по отношение на системите за автоматично-локомотивна сигнализация, за радио-диспечерксата връзка", допълни Николина Ангелкова.

„Имаме нужда от минимум 30 души стрелочници, които да работят по гарите, които са на ръчно управление, защото основно инциденти се случват при така наречените „развързани гари", които се ремонтират и където влаковете задължително трябва да влизат с до 25 км/ч", заяви още Ангелкова.



Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай