Управляващите: Няма да има предсрочни избори

Цветан Цветанов и Валери Симеонов не са притеснени от напускането на Воля

Управляващите: Няма да има предсрочни избори | StandartNews.com

Няма предпоставка за предсрочни парламентарни избори, заяви пред репортери в Народното събрание председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов в коментар на излизането на групата на "Воля" от парламента.

Страната е стабилна, парламентът върши своята работа и смятам, че най-важното, което в момента ни предстои, е да направим съответните си добри резултати на европейските избори и да се подготвим много по-сериозно за местните избори, заяви Цветанов. Той посочи, че от ГЕРБ не обмислят вариант избори "2 в 1" - европейски и предсрочни парламентарни през май. Цветанов подчерта, че плановете на ГЕРБ са европейски избори през май и местни избори през октомври тази година, 2020 година да бъде спокойна, без избори, а през 2021 г. да има редовни парламентарни избори.

Не смятам, че има парламентарна криза, каза Цветанов. Парламентът работи, след излизането на БСП няма провалено пленарно заседание, което дава възможност да сме уверени в това, което правим, отбеляза той. Попитан как ще се осигурява кворумът от тук нататък, Цветанов заяви: "Дисциплина". Той даде пример с Холандия, където кворумът се крепи с един глас и холандското правителство си върши работата. Българското правителство също продължава да върши своята работа, допълни Цветанов.

ГЕРБ и Обединените патриоти имаме над 121 народни представители, каза Цветанов. Досега и "Воля" са имали отговорна позиция, посочи той. По думите му много е важно, когато си избран от българските граждани за депутат, да отстояваш позицията си в Народното събрание. Според него сега избирателите могат да си направят равносметка, когато избират представители за съответните институции, дали те ходят на работа и когато са дали гласа си за БСП, дали избраните от тях ще ходят на работа.

Цветанов заяви, че досега не е имало индикации от групата на "Воля", че ще напуснат парламента. Той иска да се запознае първо с мотивите и след това вероятно ще разговаря с лидера на "Воля" Веселин Марешки.

Не виждам криза, за кворума не съм особено притеснен, коментира лидерът на НФСБ Валери Симеонов.

"На мен ми е много комфортно сега, когато ги няма БСП, приемат се законите с добро темпо", коментира Валери Симеонов. "Какво означава парламентарна криза? Парламентът работи ли? Работи. Добре ли работи? Добре работи. Не виждам криза", посочи той.

Дълг на всеки народен представител е да ходи на работа и по този повод внесохме предложение за промяна на правилника, което беше свързано със спиране на възнаграждението на всеки, който отсъства, същото ще се отнася и за "Воля", коментира Симеонов.

Лидерът на НФСБ посочи, че предложението е било отложено по някакви причини и тепърва предстои да обсъдят с коалиционния им партньор - ГЕРБ, каква ще бъде съдбата му, но от НФСБ ще настояват промяната в правилника да се разгледа. Хората очакват да видят каквато се вижда във всяка фирма, във всяко държавно учреждение - как така ще отсъства някой от работа и ще продължава да получава възнаграждение, в случая една трета, ама това са 1200-300 лева, коментира Симеонов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай