Цветанов: Искаме дебат по темите на ДПС

Според Цветан Цветанов обаче сега не е времето за това

Цветанов: Искаме дебат по темите на ДПС | StandartNews.com

Искаме да водим дебат по темите, които засяга ДПС за Изборния кодекс, но едва ли политиците сега могат да вземат най-правилното решение, заяви председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов по време на дебатите за промените в Изборния кодекс.

„Убеден съм, че по това, което казаха от ДПС – и за майчиния език, и за уседналостта, трябва да има дебат. И ние сме готови да водим този дебат, да ползваме експертизата на БАН, на експерти, на общественици, но смятам, че политиците днес и сега - преди избори, едва ли ще могат да вземат най-правилното решение. Аз съм склонен и вярвам, че дебатът и разговорите могат да ни направят много по-мъдри при взимането на важни решения“, заяви Цветанов.

Той коментира и темата за преференциите. „Ние от ГЕРБ сме внесли законопроект, с който искаме да върнем старото положение за предстоящите евроизбори, за да може да намалим всякакви възможни спекулации за нагласени правила и за служебна победа. Убеден съм, че колкото по-бързо приемем промените в Изборния кодекс, толкова по-бързо ще можем да дадем възможност на ЦИК да се концентрира върху изборните правила, които трябва да бъдат изготвени. За да знаем, че имаме обновен Изборен кодекс, който защитава правата на всички български граждани“, каза още Цветанов.

Всяка партия да си каже аргументите и да гласуваме Изборния кодекс е начинът да не спекулират от БСП с договорки. Това пък каза народният представител от ПГ на ДПС Йордан Цонев в реплика към Цветан Цветанов.

Цонев призова да се приемат двата законопроекта за промени в Изборния кодекс, по всеки да се изкаже мнение и с гласуване на второ четене да се тръгне към приемане на правилата за изборите. „ДПС не сме настроени конфронтационно. Мисля, че тонът беше много добър. Не е конфронтация и няма да предизвика конфронтация да проведем дебатът между първо и второ четене и на второ четене в зала. Няма да отнеме време. Нямаме нужда от становища на БАН да спазваме Конституцията“, допълни още Цонев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай