Цветанов е говорител на форум на НАТО в Мюнхен

Дебатът се обедини около идеята за необходимост от повече присъствие на НАТО в Черноморския регион, като бе подчертано, че това не трябва да се възприема като провокация...

Цветанов е говорител на форум на НАТО в Мюнхен | StandartNews.com

Председателят на ПГ на ГЕРБ и председател на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред Цветан Цветанов участва като говорител в конференцията "Разказ за множество флангове: НАТО и нуждата от стратегия за Черно море", която е част от Мюнхенската конференция по сигурността, съобщиха от пресцентъра на ГЕРБ.

Встъпителни изказвания бяха направени от д-р Флориан Херман - член на Ландтага, баварски държавен министър и директор на държавното Канцлерство на Бавария, както и Кристиан Шмидт - член на Бундестага, председател на Германската атлантическа асоциация и бивш федерален министър на земеделието. Останалите участници в дебата бяха държавният секретар на Министерство на отбраната на Румъния Николае Наста, командващият генерал лейтенант на американската армия в Европа Кристофър Каволи и грузинският външен министър Дейвид Залкалиани.

Дебатът се обедини около идеята за необходимост от повече присъствие на НАТО в Черноморския регион, като бе подчертано, че това не трябва да се възприема като провокация, а като гарант за сигурността и стабилността в региона. Трябва да се разработи стратегия за Черноморския регион с активното участие на НАТО и със съдействието на ЕС. Използването на Черно море от Русия като платформа за провеждане на военни операции директно засяга регионалната сигурност и се стреми към военно доминиране в региона. Нито една прилежаща държава не бива да се отнася към Черно море като към своя територия на изключително влияние, тъй като зачитането на международния му характер е ключово за избягване на конфронтация. Обсъдени бяха и нагласите на европейските граждани за увеличаване на бюджетите за отбрана и по-активен европейски стълб в НАТО. Цветанов заяви, че в противодействие на дезинформацията и фалшивите новини от Русия за НАТО е важно да подчертаваме ползите от Алианса като гарант за суверенитета и териториалната цялост на членовете и партньорите му. НАТО не е агресор и ние, политиците, сме отговорни да демонстрираме ползите от това да сме надеждни и прогнозируеми партньори в Съюза.

Цветанов подчерта стратегическото значение на взетото от българския парламент решение да даде мандат на правителството да започне преговори със САЩ за закупуване на самолети F16. Събитието е издание на серията от дебати на високо ниво "Разговори по въпросите на сигурността в Принц-Карл-Пале" и е организирано от Германската атлантическа асоциация, съвместно с държавното Канцлерство на Бавария в Мюнхен.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай