Цонев: Усмивката на Доган не дава кредити

ДПС не би подкрепило нито един партийно коалиционен кабинет, заяви той

Цонев: Усмивката на Доган не дава кредити | StandartNews.com

Няма такава система в държавата, при която една усмивка на г-н Доган да дава на когото и да било кредити. Мисля, че тази категорична позиция е достатъчно ясна като констатация от името на ДПС – няма такава зависимост. Това категорично заяви зам.-председателят на ДПС в програмно интервю пред бТВ. Така той отговори на обвинения от Христо Иванов, дадени в същото студио преди ден.

ВИЖ ОЩЕ: Цонев: Пеевски никога не е имал кредити от ББР

Прави впечатление, че т. нар. десница, която Христо Иванов представлява, която, разбира се, е поредното ребрандиране на политико-олигархичния кръг „Капитал” на Иво Прокопиев и на Иван Кръстев, води непрекъснато предизборните си кампании на гърба на ДПС. На гърба на ДПС стъпиха, за да влязат в 45-тия парламент с темата Росенец, заяви Цонев. И допълни, че Движението изобщо не се притеснява от темата Росенец.

В България съществува не система на зависимости от Доган, съществува система, при която някои партии от десетилетия вече правят политическа пропаганда на гърба на ДПС, заяви зам.-председателят на Движението.Той припомни думите на почетния председател на ДПС д-р Ахмед Доган от изборната нощ през 2009 г., когато ГЕРБ спечели вота и за първи път влезе във властта. За мен най-страшното нещо в нашия политически живот е мутризацията в политиката, каза тогава д-р Доган. Защо се сетиха 12 години след думите му за мутрите, риторично попита Цонев. И допълни: „ГЕРБ бе промотиран от Иван Кръстев и Иво Прокопиев, когато Доган предупреждаваше, че това ще доведе до мутризация в политиката.”.

Тези хора доведоха ГЕРБ на власт като политически продукт на Иво Прокопиев и Иван Кръстев. Къде бяха тези хора, когато ДПС свали ГЕРБ от власт през 2013 г.? Протестираха и върнаха ГЕРБ на власт. Участваха в следващото управление на ГЕРБ. Христо Иванов бе министър и две години викаше: „Да, господин премиер, разбира се, господин премиер, както кажете, господин премиер…” Сега тези хора искат да бъдат лице на промяната. На коя промяна, продължи Йордан Цонев. И категорично отсече: „Разбира се, управлението на ГЕРБ доведе до мутризация на политиката, до срастването на една партия с държавата.”.

Зам.-председателят на ДПС направи анализ на първите действия на служебното правителство. Има много високи очаквания към него – обективната причина са очакванията на хората за промяна, субективната – създателят на кабинета, президентът, сам вдигна много високо очакванията, каза Цонев. Според него трябва да има кадрови промени, въпросът е какви и  как. ГЕРБ пищят много, но когато пред 2009 г дойдоха на власт, направиха тотална чистка на администрацията. Почистиха от държавната администрация хората, които осигуриха влизането на България в ЕС и НАТО, каза още Йордан Цонев.

Опасяваме се, че има и реваншизъм. Много от промените са необходими, но има и реваншизъм. Има и някакви скрити интереси, ще ги нарека икономически, каза той. И допълни: „Не е тайна, че по-голямата част от министрите в икономическия екип на този кабинет, са част са от кръга „Капитал”. Те са с прекрасно образование, с прекрасни знания, аз се отнасям с доверие към тях, но едно на ум имаме. Защото принадлежността към този кръг винаги води до определен тип действия, които не са съвсем чисти.”.

Йордан Цонев съобщи, че именно затова не се е изненадал, че първата новина на новия икономически министър Кирил Петков бе за кредитите от ББР. Да не забравяме, че кръгът „Капитал” води от много, много години някаква отчаяна борба с ДПС, не зная защо , каза Цонев.

Няма лошо българската банка за развитие да бъде проверявана, адмирирам това, че министърът проверява  големите кредити. Не адмирирам обаче изнасянето не на факти от действителността, а на инсинуации. Министърът каза: 4 от 8-те най-големи кредити по журналистически разследвания може би са свързани с г-н Пеевски. Един министър не може да говори така, каза Цонев. И заяви: „Делян Пеевски, нито членове на неговото семейство, нито дружества, в които той участва като бизнесмен, не са вземали кредити. Делян Пеевски никога не е бил в управителни съвети и никога не е бил мажоритарен собственик на дружествата, за които министърът говори. Делян Пеевски няма връзка с тази банка.”.

Пеевски не е свързан и с подизпълнители на фирмите, за които говори министър Петков, съобщи Цонев. И допълни, че това се доказва от документи, които бизнесменът е предоставил на ръководството на ДПС и преди, и след тв интервюто на министър Петков, в което той съобщи за кредитите.

Няма да има големи промени по отношение на листите. ДПС е ясно позиционирано от доста години, коментира изборите Йордан Цонев. Той цитира изказването на д-р Доган от 2017 г., в което почетният председател на ДПС заявява необходимостта от програмен кабинет за ускорено догонващо развитие на България.

В 45-тия парламент всички заговориха за програмен кабинет. Нещо повече – всички узряха за това. Президентът като състави служебния кабинет всички казаха – ето така трябва да изглежда един програмен кабинет, заяви Йордан Цонев. И съобщи, че ДПС ще подкрепи такъв програмен кабинет.

ДПС не би подкрепило нито един партийно коалиционен кабинет. Ако звучи като новина, приемете го за новина. Ще подкрепим само програмно експертен кабинет, зад който застава мнозинство в НС, което има обща програма с националните цели. Президентът каза, че основна национална цел е да възстановим държавността. Помните ли слогана на ДПС от последните избори – рестарт на държавността, заяви Цонев.

Йордан Цонев съобщи, че Движението има с Демократична България много сходни икономически програми. Те имат великолепни икономисти.  Бихме могли заедно да бъдем зад един програмен кабинет. Ние сме говорили с Христо, че е добре да спрем с тази риторика на стъпване върху гърба на ДПС и на събуждане на атавистични неща в избирателите. Да говорим за програми, от какво има нужда България, каза Йордан Цонев.

Той съобщи, че Ахмед Доган уважава Трифонов като успял човек, но не се виждал с него повече от 10 години.

Накрая зам.-председателят на ДПС каза, че много добра новина от днес е обединението на българската левица. България има нужда от силна левица. Моите адмирации. Много добър ход на Нинова, даде оценката си Цонев като допълни обаче, че това не е заявка за партньорство.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай