Цонев: Субсидията от 8 лв. е незаконна

В началото ние разкрихме сценария - ГЕРБ да влязат с по-малко депутати и да позволят на останалите парламентарни групи да прокарат това решение, обясни той

Цонев: Субсидията от 8 лв. е незаконна | StandartNews.com

Решението субсидията за партиите да бъде 8 лв. е незаконно. То беше взето на трето гласуване, което е забранено от правилника. Това заяви пред Нова телевизия Йордан Цонев, зам.-председател на ПГ на ДПС.

Късно снощи, след бурни дебати, почивки и консултации, парламентът гласува 8 лв. субсидия на глас за партиите в бюджета за 2020 г.

"В началото ние разкрихме сценария - ГЕРБ да влязат с по-малко депутати и да позволят на останалите парламентарни групи да прокарат това решение. Усетихме го. Тогава Корнелия Нинова заяви, че Мустафа Карадайъ лъже, защото тя не се е чувала и виждала с г-н Борисов. Ние знаем, че не са се виждали. Тя използваше посредник, за да реализира целта си. Валери Симеонов посредничеше между нея и премиера, за да стане субсидията 8 лв. В четвъртък лъсна цялата истина. Симеонов беше избран за зам.-председател на парламента, въпреки протестите на майките на деца с увреждания, отново с помощта на БСП и ГЕРБ. Всичко е нагласено. ГЕРБ излизат с най-голяма щета, защото именно думата на Борисов беше потъпкана. Той обеща на хората, които гласуваха с "да" на референдума, че ще послуша техния глас. Очаквам, че той ще реагира", коментира Цонев.

Преди дни от ДПС обвиниха ГЕРБ и БСП в договорка за партийните субсидии.

По думите му президентът може да наложи вето върху Закона за бюджета заради конституционното нарушение, но не очаква това да се случи.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай