Цонев: Рекламният продукт Кирил Петков да напусне кабинета

Актуализацията на бюджета е харвардска иновация, каза зам.-председателят на ДПС

Цонев: Рекламният продукт Кирил Петков да напусне кабинета | StandartNews.com

Рекламният продукт Кирил Петков трябва да напусне кабинета, докато Конституционният съд се произнесе по казуса с двойното му гражданство, за да няма никакво съмнение за легитимността на вземаните решения. Това заяви зам.-председателят на ДПС Йордан Цонев в интервю за бТВ. Той подробно разказа защо вчера лидерът на Движението Мустафа Карадайъ напусна заседанието на Консултативния съвет по национална сигурност при президента. Това се случва за първи път.

ВИЖ ОЩЕ: Карадайъ: Кой сега е в новата джипка, Прокопиев ли?

За първи път в най-новата ни история ДПС напуска КСНС, подчерта Цонев. И заяви, че причините за това са две. По закон КСНС трябва да заседава на 3 месеца. Радев не е събирал съвета от година и половина.

ВИЖ ОЩЕ: Карадайъ: Напуснах КСНС, присъства чужд гражданин

Похвално е, че след година и половина пандемична криза, КСНС се свиква, но вместо за ковид-кризата, заседанието се оказа за актуализацията на бюджета. Това е работа на парламента. КСНС не е бюджетна комисия. Колкото и да има отношение към сигурността, това не е темата на заседанието, каза Цонев.

ВИЖ ОЩЕ: Цонев изобличи Тройката на Прокопиев

Втората причина за напускането на Карадайъ е присъствието на министъра на икономиката Кирил Петков за когото има спор дали има двойно гражданство. Самият Петков върви по студията и разказва историята на своето двойно гражданство. Вече има дело в КС. Нашият председател е запитал в прав текст Петков дали има двойно гражданство. Президентът казал, че това е въпрос извън дневния ред. А бюджетът не е ли въпрос извън дневния ред, заяви още Йордан Цонев и каза, че в този момент Мустафа Карадайъ е напуснал заседанието.

Натискът, на който е подложен парламентът за актуализация на бюджета, е извън нормите на конституцията, категоричен бе Цонев. Той напомни, че една от любимите фрази на Радев е „върховенството на закона”. Добре да му припомним, че върховенството на закона започва с изпълнение на конституцията. А тя казва, че министри могат да бъдат само български граждани, заяви зам.-председателят на ДПС. Той подчерта, че актът за отказ от гражданство е, когато съответната държава издаде документ, че гражданството е прекратено. Досега Петков не е представил такъв документ.

Ние никога не сме му имали доверие, каза Цонев. А по повод обясненията на Петков в тв студията, че бил атакуван, защото нарушил интереси, Йордан Цонев отсече: „Не, драги, ничии интереси не си нарушил, защото нищо не си свършил все още.”

Върховенството на закона започва с изпълнение на конституцията. А в случая я разглеждат като врата в полето, каза още веднъж зам.-председателят на Движението.

Той бе категоричен, че тежките времена не предстоят, те вече са дошли – имаме икономическа, здравна, финансова и политическа криза.

За да преценим дали има нужда от актуализация на бюджета, трябва да видим какво е изпълнението на бюджета. Такава справка няма. В бюджета има предвидени бюфери за ковид кризата. 600 млн. е само буферът за ковид кризата в различните  министерства. Изхарчен ли е, попита Цонев. И нарече предложената актуализация „харвардска иновация”. Според Цонев утре ще бъдат формирани комисиите в НС. Най-вероятно председател на бюджетната ще е представител на ИТН, защото такава е заявката на най-голямата партия в НС. До края на седмицата бюджетът ще влезе в парламента и най-вероятно актуализация ще има, но не тази, която предлага „тройката на Прокопиев”.

Попитан защо така нарича министрите Кирил Петков, Асен Василев и Николай Денков, Йордан Цонев заяви, че те непрекъснато обикалят студията, за да рекламират идеите на Иво Прокопиев. Цонев даде и пример. През 2020 г. Прокопиев лансира тезата, че трябва да бъдат похарчени половин милиард лева, за да бъдат тествани всички българи за ковид. Цонев показа снимка на тримата министри в студиото на бТВ от тяхно участие, в което пламенно защитават точно тази теза на Прокопиев.

Йордан Цонев заяви, че ДПС иска да изведе задкулисието Прокопиев под светлината на прожекторите, защото  четвърт век то прави политически гмо проекти. Ето това е фасадна демокрация, пленена държава, те плениха държавата със със задкулисието си, заяви Цонев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай