Цонев разобличи лъжите за Пеевски

Петков и Василев няма да съберат 121 гласа в новия парламент, прогнозира зам.-председателят на ДПС

Цонев разобличи лъжите за Пеевски | StandartNews.com

Кирил Петков не е водил разговор за Пеевски с мен. Имаше разговори с дуото Кирил  Петков – Асен Василев, но те са били само в парламента в качеството ми на председател на икономчиеската комисия. Говорихме за политиките и за бюджета.  Конкретният разговор, споменат от Кирил Петков в ефира на NOVA, не е воден с мен. Това заяви в интервю на Нова тв зам.-председателят на ДПС Йордан Цонев.

С Асен Василев работихме по бюджета в продължение на няколко дни, каза още Цонев. И подчерта: „Аз смятам, че тази модна тенденция да се разказват бивали и небивали разговори не е част от сериозната политика. Все пак хората не ни пращат там да се харесваме и обичаме, а да водим разговори и диалог, които не се състояха в този парламент. Фактът, че ДПС в мое лице и в лицето на колегата Чобанов направи възможна актуализацията на бюджета, Василев не го отрече. Три пъти попитах Василев в "Панорама" ДПС помогна ли и той три пъти каза, че всички са помогнали.".

Цонев отбеляза, че не е вярно, че бюджетът е приет така както е вкаран от служебното правителство. "Той е коренно променен. ДПС предложи 140 лв. за пенсионерите. Увеличихме помощта за бизнеса с 500 млн. - по наше предложение беше", каза той.

Йордан Цонев заяви, че по отношение на политиките ДПС има сходни позиции с Петков и Василев, даже в парламента казал на Петков, че това, което предлага, съществува в програмата на ДПС от 2017 г. Но разделителните линии са в лъжите.  

"Кирил Петков започна работата си като служебен министър с внушението от bTV, че Пеевски имал големи кредити в ББР. Нашето разследване, въпросите към Кирил Петков, посочиха че не може това да се докаже. Ако аз не мога да докажа нещо, редно ли е да го говоря пред медиите", попита той.

"Вие знаете ли аз какви съмнения имам за него и Асен Василев? Имам, но не ги говоря. Голямата ни беда са лъжите. Най-вече лъжите за Пеевски. В отговора от него пишеше, че няма данни за такива кредити. ДПС стои зад Пеевски защото обвинението в корупция трябва да бъде защитено в съда. Ние твърдим, че той не е нарушил законите. Имаме преки и косвени доказателства, че тези твърдения са скалъпени в офиса на Иво Прокопиев", заяви още Цонев.

Излезе едно интервю в "Дневник" на един лобист, който бил запознат и бил помогнал за обвиненията. Въпросът е в технологията. Как един лобист от кръга "Капитал" съобщава за санкциите един ден преди те да излязат. В процеса на подаване на клевети, през държавни канали са се включили едни други хора. Ние вървим в ЕК с въпроси и изнасяне на факти. Питали сме чуждестранните институции, пред нашите - няма данни, категоричен бе Йордан Цонев.

„От 2001 година до сега са извършени 17 проверки срещу Пеевски и няма никакви данни за корупция. Санкциите се обжалват пред американското министерство и съда. Пред съда трябва да се представят доказателства. До тогава ние твърдим това и стоим зад Пеевски", подчерта още той.

"Онзи ден Петков и Василев си представят партията и Василев казва, че Пеевски е източил държавата и е нарушил законите, но никой журналист не го попита кои закони", възмути се Цонев.

Той заяви, че прилагане на американското законодателство на европейска територия е нарушение на правата.

"Ако американската страна е решила да налага санкции, те не могат да бъдат инструмент в ЕС. Важното е, че това, което ние мислим, е принципно. Няма да късаме връзки. Ние ще бъдем лоялни към НАТО, САЩ, но това няма нищо общо", завърши той. 

Йордан Цонев направи прогноза по отношение на парламентарните избори. „Не може два парламента да губим времето на хората с предварително начертани линии кои партии са статукво и кои промяна. Представяме си това, което говорим от 2017 година - диалог между политическите партии. Който иска и който може да направи реформи, не може всички. ДБ и ИТН вече казаха "не". Да ви кажа ли моята прогноза? 121 няма да съберат и в следващия парламент, но ГЕРБ, БСП и ДПС ще ги съберат”, заяви зам.-председателят на ДПС. На въпроса дали ДПС ще се опита да състави правителство между трите партии Цонев риторично попита: „А какво да правим друго? Да блъскаме страната в още по-дълбока криза? Защото така иска президентът, защото така иска новият медиен продукт?".

"Сега пак ни се предлага един медиен продукт, който ни се представя от 2004 г. от кръга с идеолог Иван Кръстев и логистика Иво Прокопиев. Първо - ДСБ, после промотираха и създадоха Бойко Борисов и ГЕРБ, след това синята коалиция, Реформаторския блок, ДБ. Българите като гласуват за тези прекрасни млади хора, които се опитват да послъгват, трябва да знаят, че гласуват за същото това задкулисие. Не виждате ли, че зад този проект стои същото задкулисие. Хората трябва да го разберат", завърши той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай