Цонев: Обвинението срещу Пеевски скалъпено в офисите на "Капитал"

Грешката, която допуснахме е, че тази система не беше осветена в чужбина. Но сега информираме Вашингтон и европейските институции, каза зам.-председателят на ДПС

Цонев: Обвинението срещу Пеевски скалъпено в офисите на "Капитал" | StandartNews.com

Три доказателства, че обвинението срещу Делян Пеевски по закона „Магнитски” е скалъпено в офисите на "Капитал", даде заместник-председателят на ДПС Йордан Цонев. Той направи това в интервю за БЛИЦ TV, взето от управителя на медията Ивайло Крачунов. Разкритията на Йордан Цонев са изключително интересни. Ето какво каза той:

Ивайло КРАЧУНОВ

- Г-н Цонев, преди няколко часа президентът Радев насрочи парламентарните избори за 14 ноември. Какво ще се случи на новия предсрочен вот?

- За първи път сме в ситуация, в която ще имаме президентски и парламентарни избори в един и същи ден.

Намерението на президента беше да размине двата вота, като той изтъкна различни аргументи в това число и конституционни. От началото на своя мандат президентът води политика на неглижиране на политическите партии и разбиване на партийното статукво. Той води такава политика и вляво, и в дясно като изтъква че за него са важни гражданите.

Аз, обаче ще кажа че цялата западна и северно американска демокрация, изобщо демокрацията в съвременния свят се добива на основата на партийния плурализъм и на партиите.

Сега на тези избори ще видим кое е имало по-голямо значение - партиите или както Радев каза тяхното отсъствие.

- Защо според Вас, президентът се опитва да разбие партийния модел на управление?

- Този въпрос вероятно трябва да го зададем на него, но моето виждане е, че така извежда на преден план властовите си амбиции като президент, които отиват извън правомощията на президентската институция.

- Защо България влезе в постоянна изборна спирала?

- На първо място, защото президентът не успя да влезе в ролята си на обединител на нацията. Това не е фигуративна роля, която да се изразява в декларативни речи. Президентската институция по конституция е замислена така, че президентът да е медиатор между политическите партии, обществото и институциите.

Президентската институция има съществена роля и при кризи. Не случайно служебното правителство се избира тогава, когато Народното събрание не може да излъчи редовно.

Има и други ситуации, при които президентската институция се явява като арбитър между различни институции, например при назначаване на фигури в съдебната система.

Ролята на президента като институция е именно тази - да бъде медиатор. И затова останалите президенти се опитваха да стоят еднакво отдалечени от изпълнителната, законодателната и съдебната власт, за да могат в случай на криза да бъдат медиатори между тях.

Ние видяхме, че след последните два избора, президентът се опита да събере на една маса  партиите, за да се излъчи някакъв кабинет, обаче той преди това ги беше разделил и така беше взел страна. И затова успя да събере само една част от партиите.

Президентът не съумя да бъде спойващото звено, което да разреши тази криза. Това е причината от една страна, за да няма правителство.

Втората причина е декларираното предварително намерение от самоназначилите се партии на промяната да не правят кабинет с останалите партии, които според тях са част от статуквото.

- Как си обяснявате проявата на егоцентризъм от т.нар. "партии на промяната" - ИТН, "Да, България" и "Ние идваме"?

- Това не е точно егоцентризъм, а предварително зададена схема от задкулисието, вероятно и от президента. Не го твърдя със сигурност, но поведението им предполага това да се е случило.

При тази схема се правят едни партии, които априори са годни да бъдат в управлението. Т.е., обществото ги възприема, а други партии са негодни.

Тук може би е мястото да кажа, че корумпирани партии няма, има корумпирани личности.

Лоши партии няма, има лоши хора.

Има партии, зад които застават стотици хиляди български граждани и те няма как да са лоши като структура.

Но тази конструкция, зададена от задкулисието, което притежава огромни медии и целия медиен мейнстрийм, имам предвид кръга "Капитал" и Иво Прокопиев, се опитват да сглобят предварително схема, при която какъвто и да е изборният резултат, кабинетът трябва да бъде само от тези три партии. Другите, те не са пратени в парламента да управляват, тях не са ги избирали български граждани, те просто са предварително неглижирани.

Да, обаче българският избирател не клъвна на тази схема и на два поредни избора не им даде мнозинство. И започна цирка. Целият този панаир щеше да е много смешен, ако не беше тъжен за България, защото страната остана без редовен кабинет и защото към икономическата и здравната криза прибавихме и политическа.

Това няма как да не се отрази на бизнеса, хората и на цялата страна!

- Г-н Цонев, от парламентарната трибуна заявихте, че схемата на Прокопиев и "Капитал", която действа от 25 години трябва да бъде разплетена. Има ли механизъм, по който това реално може да се случи реално?

- В България многократно сме правили такива опити. Отделни политици и партии, в това число ДПС, аз и най-вече колегата Делян Пеевски, който с трите медии, които притежаваше се опита да осветли тази задкулисна роля. Тя започва още от зората на демокрацията.

Тези хора си присвоиха дясното. По-голямата част от тях са синове на комунистически величия. Те бързо прилапаха неправителствените организации от системата на Сорос в Европейски мащаб, представляват ги и ги употребяват за своите цели. И чрез медийно, икономическо и гражданско влияние участват в живота на страната вече 25 години.

- Как може да се осветли тази схема?

- Тя вече е осветена, но според нас грешката, която допуснахме е, че тази система не беше осветена в чужбина.

Нашите европейски партньори трябва да знаят какво се случва с демокрацията в България. Нашите американски партньори също трябва да знаят, още повече, че тази групичка непрекъснато парадира, че представлява нашия велик партньор и съюзник Америка в България.

Това нещо трябва да бъде ясно осветено и казано на нашите партньори. Те трябва да знаят с какво се занимават въпросните хора и как демокрацията в България се превръща във фасадна, защото ти ходиш на избори, а те управляват.

- Вие казахте, че ДПС остава вярна на Америка, но ще продължи да пита публично какви са доказателствата срещу г-н Пеевски по случая "Магнитски". Как си обяснявате, че позицията Ви не беше публикувана в изданията от кръга "Капитал"?

- Обяснявам си го с това, че позицията ми е неудобна за тях.

Те публикуват само това, което е удобно на аватара им Прокопиев и на групата около него.

Но това, че те не публикуват тази позиция, няма да ни спре. Ние от 2 месеца запознаваме всички европейски органи с това какво вършат те и с нашата позиция. Информираме и нашите партньори във Вашингтон по наши канали, официални разбира се.

Това, което се случва в България не е добро за демокрацията. А, това, че обвинението срещу Пеевски е скалъпено в български офиси, в техните офиси, е видно отвсякъде. Видно е от мотивите! Мотивите са толкова смешни, че просто и деца не могат да повярват в тях!

Г-н Пеевски да се е занимавал с продажба на инвестиционно гражданство. Прощавайте, но това не кореспондира с мащабите на обвиненията, които този кръг "Капитал" прави срещу него и мащабите на дребните паспортни афери, които вървят в България.

Още повече, че аз бях председател на временната парламентарна комисия, която се занимаваше с разглеждане на злоупотребите с паспортите и там се видя, че основните злоупотреби са по линия на продажба на българско гражданство по линия на произход. Това се случваше основно в Македония и Косово, и ние написахме доклад от 70 страници. Този доклад е подписан от всички парламентарно представени партии и в него изводите са много ясни. Пред комисията говореха шефът на ДАНС, главният прокурор и шефовете на всички служби.

Другото обвинение срещу Пеевски е, че той си е служил с търговия с влияние по време на  кметски и други избори. Това е все едно да кажат, че аз като член на ръководството на ДПС се занимава с политика. Право е на политическата партия да издигне кмет и кандидати за народни представители. Каква търговия с влияние е това?

Ние имаме и косвени доказателства, че обвиненията са писани в български офиси и ще го докажем.

- За първи път обявявате, че обвиненията срещу г-н Пеевски са фабрикувани в офиси на кръга "Капитал". Какви доказателства имате, освен косвени?

- Доказателствата са в обвиненията, които бяха отправени към него. Те са абсолютно  несъстоятелни.

Другото доказателство е, че определени лобисти говориха, че са участвали в процеса, макар че в целия този процес нямат място.

Третото доказателство е, че една от влиятелните фигури в този кръг - бившият сътрудник на ДС Илиян Василев ден преди да се обявят тези санкции, буквално съобщи, че се очакват благи вести от Вашингтон. Което означава, че кръгът е знаел много по-рано.

Тъй като знаем механизма за оповестяване на такива санкции, няма как няма как за тях да е знаел някой извън офисите във Вашингтон.

Има и други множество неща, които са припокриват.

- Бившият премиер Борисов призна, че Прокопиев е имал министри в негови правителства. Сега се подозира, че министрите на икономиката Петков и на финансите Василев също принадлежат към този кръг. Защо "Капитал" има министри във всяко правителство, които не са излъчени с избори?

- Заради огромното влияние, което имат през НПО-тата, икономическата власт, която имат и най-вече чрез медийната власт.

Заради това, че спекулират, че представляват интересите на нашия най-голям партньор и съюзник в НАТО. Заради слабостта на българските политици, които идват на власт.

Това са истинските причини, но те наистина имат министри във всеки кабинет.

Спомням си, че бях правил едно разследване за един заем, който България емитира за една дългова операция. Прокопиев беше ходил с Дянков заедно за представяне на тази емисия. След това Дянков записа тази емисия само на чужди компании.

Симеон Дянков, Иво Прокопиев и Трайчо Трайков са обвинени за сделката с ЕВН.

Месеци след това чуждите компании продадоха на българските пенсионни фондове и на българските банки облигациите с 60-70 милиона печалба, от което загубиха българските пенсионери и българските банки.

Тогава си спомням, че осветлих тази операция, но никой не се заинтересува - нито прокуратура, нито съд.

- Още с встъпването си в длъжност като главен прокурор Иван Гешев обяви, че ще разследва приватизационните сделки. Не е тайна, че Прокопиев е участвал в приватизацията, както и неговите ментори начело с Иван Костов. Страхът от разследване на приватизационните сделки ли породи атаката на "Капитал" към главния прокурор Гешев?

- Това е една от главните причини. Дори ще отида малко по-нататък и ще ви кажа, че същият този кръг до 2010 г. не намираше никакъв дефект в българската съдебна система, не атакуваше прокуратурата и не смяташе, че тя има прекомерна власт и независимост.

Изведнъж след избора на г-н Цацаров, и още повече след избора на г-н Гешев, целият този кръг започна да използва контактите си в чужбина и да атакува българската правосъдна система в частта прокуратура.

Това се случва при положение, че конституционното устройство на прокуратурата и на цялата съдебна система беше същото и тогава, когато не я атакуваха.

Изведнъж провидяха, че има големи проблеми в устройството на прокуратурата. Провидяха, защото дойдоха прокурори, които се опитаха да бръкнат в това гнездо на змии и да го разтурят.

И за това вече десета година в България се говори за огромни проблеми с прокуратурата. Разбира се със съдът няма проблеми. Там е НПО-то, което те държат - Съюз на съдиите и всичко е наред. Повярвайте ми, че и в съда има проблеми.

Прокуратурата ще стане една много добра власт, която да е много независима и да има много правомощия, в момента, в който си изберат техен главен прокурор, който да не бърка в техните далавери.

Това е целта! Няма никакво съмнение в това.

- Ще има ли България редовен кабинет след изборите на 14 ноември?

- Моята прогноза е, че това зависи от президентските избори. Ако бъде преизбран сегашния президент, проблемите с нестабилността ще продължат.

Ако бъде сменен президентът може би ще имаме този шанс!

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай