Цонев: Мимикрия на публично финансиране

1 лев не покрива никакви разходи и абсолютно излишен, каза депутатът

Цонев: Мимикрия на публично финансиране | StandartNews.com

Размерът от 1 лв. е мимикрия на публично финансиране, не покрива никакви разходи и абсолютно излишен. Това каза народният представител от ПГ на ДПС Йордан Цонев по време на дебата по намаляване на партийната субсидия. Депутатите гледат на първо четене поправката в Закона за политическите партии, внесена от "Има такъв народ", с която партийната субсидия се намалява от 8 на 1 лев за глас.

"Позицията на ДПС е изключително последователна, много ясно аргументирана и много точна. Ще я припомня за колегите, които са нови в тази зала. Ние участвахме във сформирането на общественото мнение в началото на този век да преминем ли към публично финансиране на политическите партии или да останем, както беше първите години на демократичния процес. Дебатът продължи повече от година и в него се включиха не само политици, журналисти, политолози и социолози и общото мнение беше, че трябва да има финансиране. Нещо повече, ние бяхме едни от вносителите на въвеждането на този модел", заяви още Цонев.

По думите му след това в годините тази субсидия е била увеличавана.

"Конституционният съд казва, че публичногто финансиране на тези партиите от държавата до определен размер следователно трябва да се смята за конституционно дължимо. Т.е. трябва да има публично финансиране. Веднага вносителите ще кажат - 1 лв. е този размер, но тук ни се разминават становищата, защото ние не смятаме, че с 1 лв. наистина финансираме, каквито и да било разходи на политически партии. Когато имаме повече време и дебатът тръгне по същество, да кажем на второ четене, ще кажем аргументите за разходите", заяви още Цонев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай