Циркът продължава. Скандал в парламента как се гласуват закони

Депутатите пак се хванаха за гушите

Циркът продължава. Скандал в парламента как се гласуват закони | StandartNews.com

Екшънът от вчера в пленарната зала продължава. Депутатите влязоха в страшен скандал кога има кворум и как се гласуват проектите. Повод е проваленият вот за проектозакона за НСО на Николай Хаджигенов /”Избрави се БГ! Ние идваме”/, който сваля охраната на Бойко Борисов, Цвета Караянчева, министри, президентската  администрация, първата дама и главния прокурор. Поради липса на кворум в четвъртък тази сутрин председателят на НС Ива Митева предложи проектът да влезе като точка първа в дневния ред за днес. Мотивите й бяха, че вчерашното гласуване на законопроектите за изменение и допълнение на Закона за НСО е било нищожно.Това отприщи страстите.

ВИЖ ОЩЕ: Депутатите не знаят свалили ли са охраната на Борисов. Пак гласуват

Още в миналото народно събрание се разбрахме, че ще върнем духа на парламентаризма и няма да приемаме закони с под 121 гласа, дори когато това е позволено, каза зам.-председателят на НС Татяна Дончева. Правилникът на НС разрешава при кворум от 121 души в залата закони да се гласуват с половината от присъстващите. Именно този падащ кворум бе причина вчера депутатите да се изпоскарат приет или не е законът на Хаджигенов. Председателстващата заседанието Росица Кирова обяви, че проектът не е приет, тъй като за него няма 121 реално подадени гласа. След размяна на остри реплики и прегласуване, законът отново не събра 121 гласа.

ВИЖ ОЩЕ: Заради охраната на Борисов! Парламентът на косъм от бой /ОБНОВЕНА/

Ако няма да възстановяваме парламентаризма, защото "ние сме управляващи", може да имаме същия проблем като тези преди нас и ще си тамъним електронната система и всичко ще е 6, каза Татяна Дончева.

"Вземам думата с голямо неудобство след като половин час чаках за нея с вдигната ръка и права отзад", каза още юристката. Тя предложи на Ива Митева и на депутатите от ИТН да подпишат вчерашното решение така, както намерят за добре и както им диктуват съвестта и професионалните познания и проектът да продължи в комисиите за второ четене. Не извивайте ръцете на залата да гласува десети път едно и също нещо.

"Или прилагате правилника, че за да се възстанови парламентаризма за закона, който и да е законът, ще се гласува поне от 121 души, а няма да приемаме закони с 61. По процедурните въпроси по удължаване на дневен ред, по вкарване и изкарване на точки може и да има друго, защото в Конституцията не се засяга", каза още Татяна Дончева. Тя се обяви за запазване на охраната на главния прокурор.

"Аз приемам, че главният прокурор няма да се казва само Иван Гешев, няма да бъде пожизнено само и до края на света Иван Гешев и че като трябва да отстраним Иван Гешев, ще го отстраним, но няма да оставим главния прокурор на държавата без охрана, защото някой е тръгнал на някъде. И той не знае накъде", каза още Татяна Дончева.

Искрите припламнаха още при предложението на Митева точката за влезе в днешния дневен ред. Обратната идея разви председателят на ПГ на ГЕРБ - СДС Десислава Атанасова, която обяви, че е извършено гласуване и двата законопроекта за НСО не са приети дори на прегласуване. "Сега сме в ситуация, в която се опитвате да пренаписвате правилника и нови правила на Конституцията. Тази точка беше разгледана във вчерашното заседание и няма основание отново да я предлагате в дневния ред на пленарното заседание", заяви още Десислава Атанасова.

Ива Митева обясни, че не е имало кворум и са били подложени на гласуване законопроектите, а тогава заседанието е трябвало да бъде прекъснато.

Христо Гаджев от ГЕРБ оспори, че ако гласуването е било нищожно, то и дебатът е бил такъв, тъй като гласуването за удължаване на времето също е било гласуване под кворума.

Зам.-председтелят на ПГ на ДПС Хамид Хамид заяви, че и двете страни имат право. По думите му дебатът по промените в Закона за НСО също ще се окаже нищожен и незаконен.

"Моето предложение е от високата трибуна да включите в дневния ред за сряда законопроекта за ново разглеждане, нови дебати и ново гласуване в сряда", каза още Хамид. Ива Митева заяви, че няма да го направи.

Тома Биков от ГЕРБ също се включи. "Вчера г-н Вигенин ви предупреди да го гледаме в петък. Имаше изказвания не в никакъв случай. Всички знаехте, че колегите от БСП имат Национален съвет и няма да бъдат в залата. Започнахте първо да действате, после почнахте и да мислите какво ще се случи след това. Процедурата е следната - да сте мислили. Ако имахте елементарно чувство за това какво ще се случи след 1 час, можехте да предотвратите цялата тази бъркотия тук", каза Биков.

Моля ви, дайте на Татяна Дончева да води заседанието, спасете председателката на парламента, вдигна градуса на напрежението Маноил Манев от ГЕРБ.

Накрая Ива Митева прекъсна заседанието и свика председателски съвет. Очаква се развръзка след почивката.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай