ЦИК се обяснява за прегрялата машина в Сърница

Устройството спряло, защото 5 минути никой не гласувал с него

ЦИК се обяснява за прегрялата машина в Сърница | StandartNews.com

Машината в Сърница не е прегряла. Тя е спряла след 10.30 ч., на не вследствие на температурата. Всъщност температурата не е била толкова висока в помещението. Това обяснения даде зам.-председателката на ЦИК Росица Матева, цитирана от БНТ. Повод беше машината за гласуване в Сърница, за която се появиха информации, че е прегряла в жегата. Снимки показаха как два вентилатора охлаждат устройствата в Сърница в деня на частичните избори.

Матева заяви, че за следващите избори ще препоръча да се търсят помещения, в които да не се повишава толкова много температурата.

Едната от машините е спряла поради технически причини - защото в продължение на 5 минути никой не е гласувал, обясни още Матева.

"Категорична беше председателката на общинската комисия, че машината не е спряла вследствие на прегряване, след това са осигурени вентилатори, но е имало и отворени врати и прозорци, за да се охлажда помещението", каза още зам.-председателят на ЦИК.

Навсякъде гласуването върви спокойно, няма напрежение, няма спрели машини. Няма получени сигнали, с изключение на този от Сърница, каза още Матева. По думите на Матева тези машини се използват за гласуване в държави от Южна Америка, където няма климатизация на помещенията, там се гласува включително в джунглите, в планините и не е проблем за машината да работи при висока температура.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай