ЦИК решава за вота в чужбина. Ето кога

Трябвада се случи до края на седмицата

ЦИК решава за вота в чужбина. Ето кога | StandartNews.com

До края на седмицата в ЦИК ще бъдат взети първите решения относно предстоящите предсрочни парламентарни избори. Това заяви председателката на Централната избирателна комисия Камелия Нейкова пред журналисти, след представянето на обновения сайт на Народното събрание.

Първото решение, което ще бъде взето, е свързано с условията и реда за гласуване извън страната. Ще трябва да бъде изготвен анализ, който да установи коко машини за гласуване са необходими за чужбина. У нас те вероятно ще бъдат същия брой като на изборите на 4 април. Трябва да се реши и къде ще бъдат съхранявани тези машини и какво е тяхното правно състояние.

Нейкова заяви, че няма изменения в Изборния кодекс по отношение на това къде ще гласуват гражданите. Те ще могат да извършват това по постоянен или по настоящ адрес.

Новото е, че заявленията за гласуване по настоящ адрес ще могат да бъдат подавани чрез страницата на Главна дирекция „Гражданска регистрация и административно обслужване“ (ГРАО), като вече няма да се изисква електронен подпис, както беше досега.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай