ЦИК иска 10 000 машини за гласуване

Все още не може да се каже какви ще са машините за гласуване и кога ще се доставят у нас

ЦИК иска 10 000 машини за гласуване | StandartNews.com

По груби оценки в над 9500 секции с над 300 избиратели в България трябва да има машинно гласуване, като може би ще е необходимо да има повече от една машина в секция, заяви пред БНТ говорителят на ЦИК Александър Андреев.

Той е пресметнал, че около 10 000 машини ще е необходимо да има при всички случаи, за да се осигури нормално машинно гласуване.

Според Андреев, все още не може да се каже какви ще бъдат машините за гласуване и кога ще бъдат доставени у нас.

"За колко време ще дойдат в България е въпрос, който зависи от участниците в обществената поръчка. Има различни срокове в зависимост от вида на машината, времето за производство и т.н. При всички случаи, колкото по-рано бъде обявена обществената поръчка, ще бъде толкова по-добре", каза говорителят на ЦИК.

Въпросът с машините не е само до осигуряването им. Машинното гласуване засяга и въпроси като тяхното съхраняване, охрана, логистика, техническо обезпечаване, допълни още той.

След ветото на президента върху част от промените в Изборния кодекс, трябва отново текстовете да влязат в НС и там да бъдат разгледани, да се прецени дали ще се вземат под внимание мотивите на Радев или ще бъдат разгледани в този си вид, посочи Александър Андреев.

"Бих се въздържал да отговоря дали споделям мотивите на президента за ветото. ЦИК ще изпълни закона такъв, какъвто е, тъй като на нас е възложено като правоприлагащ орган да изпълним подготовката на изборите", каза той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай