Цацаров: Рано е за консултации за нов гл. прокурор

Той призна, че е бил достатъчно откровен на срещата с Румен Радев и му е заявил, че са прибързани

Цацаров: Рано е за консултации за нов гл. прокурор | StandartNews.com

Започването на консултации днес, за мен е доста прибързан процес. Това каза главният прокурор Сотир Цацаров пред медиите след среща с президента Румен Радев във връзка с предстоящия избор на нов главен прокурор на Република България.

Той призна, че е бил достатъчно откровен на срещата с Румен Радев и му го е заявил, че са прибързани, защото процесът за избора на неговия наследник на поста може да стартира най-рано на 10 юли. Двамата разговаряха повече от протоколните 45 минути и останаха насаме за около час и десетина минути.

Цацаров намекна още, че лидерът на БСП Корнелия Нинова преследва политическа цел в сегашната предизборна ситуация с повдигането на темата за орязване на правомощията на главния прокурор още сега, преди избора на нов. За това се обяви лидерката на БСП вчера в Асеновград.

Цацаров изрази удовлетворение, че президентът се е разграничил от мнението на Нинова за орязването на правомощията му сега и веднага, въпреки че и двамата били по едно и също време на празника на града.

Главният прокурор не пожела да коментира изказванията на шефа на ВКС Лозан Панов срещу прокуратурата и въобще срещу България по време на срещите с авторите на докладите от мониторинга на ЕК. Попитан дали го е хванало срам, след като ги е прочел, публикувани на страницата на ВСС, Цацаров заяви: Не ме хвана срам от това, което аз съм казал, не ме карайте да коментирам другите, но бъдете сигурно, че тях не ги е срам.

Именно Панов е на ред утре да се срещне с държавния глава по инициираните от Румен Радев консултации около критериите и номинациите на бъдещия главен прокурор, съобщава Канал 3.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай