Трите котви на кабинета "Петков"

Надзорници във всяко министерство, лична отговорност и мост, а не война с президента

Трите котви на кабинета "Петков" | StandartNews.com
  • Новата власт по формулата 10:4:4:3, решават министрите през уикенда
  • Надзорници във всяко министерство, лична отговорност и мост, а не война с президента

Казват, че властта е като цигулката - взема се с лявата ръка, но се свири с дясната. Ще успеят ли леви и десни, събрали се за първи път в едно правителство, да спазват винаги верния тон и какво произведение ще изпълнят - шлагер, технически етюд, тема с вариации, симфония или направо оратория, предстои да видим.

ВИЖ ОЩЕ: Най-чаканият документ. Вижте министрите и споразумението за кабинет

Изминалата седмица показа, че след публичните концерти по 18 теми, четирите партии, партньори в новото управление, изхабиха много повече нерви и часове в репетиции по коалиционното споразумение, отколкото в постигането на съгласие по приоритетите. В петък вечерта, 10 декември 2021 г., най-дълго подготвяният документ бе одобрен. Днес президентът Румен Радев връчва мандата за кабинет на Кирил Петков, в понеделник правителството ще бъде гласувано.

СПОРАЗУМЕНИЕ за съвместно управление на Република България в период 2021 г. – 2025 г.

Тежък път извървяха "Продължаваме промяната", БСП, Има такъв народ и Демократична България - от парцелиране на властта в партийно-феодални ведомства до пълен контрол във всяко министерство.

ВИЖ ОЩЕ: Пълна промяна във властта. Как се разместват агенциите?

Първоначалната идея на Кирил Петков и Асен Василев всяка партия да си вземе определеното за нея министерство и да си го управлява както прецени, без да се оправдава, че нечий чужд зам.-министър я спъва, очаквано не срещна разбиране. Най-малкото защото коалиционните партньори няма да знаят какво се случва в две трети от кабинета. А вероятността две ведомства от различни квоти да постигнат съгласие граничи с абсурда.Така

пълната свобода премина в абсолютен контрол

Надзорници влизат за първи път в министерствата. Всяка от партиите в коалицията ще има по един съветник във всяко ведомство, за да знае точно какво се случва в него. Така всеки министър ще бъде изкъсо следен от шестте зорки очи на трима съветници от останалите партии в коалицията.За да е спазен балансът, но видно надмощието, всяка партия ще има вицепремиер, а мандатоносителите "Продължаваме промяната" - двама.

10:4:4:3 е формулата на управлението. 10 министри ще има "Продължаваме промяната", БСП и Има такъв народ ще излъчат по четирима титуляри на ведомства, Демократична България - трима. Имената им ще бъдат договаряни през уикенда.

България е виждала коалиции. И работещи като Тройната, и невъзможни - като "Борисов" 2. С какво обаче тази на "Продължаваме промяната" ще е по-различна? Оставяме на страна факта, че е по-голяма. И следователно може едновременно да бъде както с по-широка основа, така и с по-рисков връх - заради стиковането на повече идеологически платформи и партийни интереси.

Четворен съюз си е на практика и експеримент, и изпитание. Особено когато в него влизат лидерите на лявото - Корнелия Нинова и на дясното - Христо Иванов, като и двамата са в оставка, и в двете партии има вътрешни турбуленции заради това.  Първият отличителен белег на новата коалиция е лицето й. Искат или не Кирил Петков и Асен Василев сбъднаха мечтата си да са гарант за всичко, което се случва в изпълнителната власт. А не пряко - и в парламента. Двете условия за избор на министри - нулева толерантност към корупцията и експертен потенциал, са взети от предизборната им програма.

Вицепремиерът по ефективност на управлението

ще е най-довереният им човек - Калина Константинова от "Продължаваме промяната". Нито едно назначение в държавата им няма да се случва без благословията им. Шефове и членове на агенции, ръководители на държавни институции, прокуристи и органи за управление и контрол на публичните прeдприятия ще се одобряват първо от правителството, независимо кое министерство формално ще ги назначава. А там последната дума е на премиера Петков.

Областните и зам.-областните управители ще спазват квотния принцип и също ще минат съгласувателната процедура, в която решаващи са гласовете на Петков и Василев.Вторият отличителен белег е отговорността. Юридически перфектното коалиционно споразумение въвежда принципа на пълното съгласие за всяко решение.

18 координационни съвета ще определят мерките

и законите в 18-те политики, стиковани от партньорите. Решенията ще се вземат с 3/4 мнозинство. Влизането на Корнелия Нинова като вицепремиер и министър на икономиката и индустрията на практика официализира БСП като основен партньор на Кирил Петков и Асен Василев. Но за разлика от Тройната коалиция, където балансът се постигаше от мъдростта и далновидността на Ахмед Доган, авторитета и опита на Симеон Сакскобургготски и амбицията и енергията на Сергей Станишев, сега равновесието зависи единствено от комуникационните умения на Кирил Петков. Той е обучен в това, но вече разбра, че грешки от неопитност като "министерство на държавните предприятия" води до отстъпки пред обиграни политики като Нинова.

Макар и разписана като обща, отговорността за новия кабинет остава лична. И в нея Кирил Петков и Асен Василев са заложили всичко - и главата, и кариерата си в България.Третият отличителен белег е взаимодействието с президента Радев. За първи път от времето на Първанов

между "Дондуков" 1 и "Дондуков" 2 ще има не пропаст, а мост

Не случайно социологът Андрей Райчев сравни новото правителство със сглобяването на самолет. Всички шансове за успешното му излитане са налице - пистата е равна и дълга, машината с мощен двигател, пилотът има енергия, навигаторът - опит. Единствено от движението на крилата зависи колко дълъг ще е полетът. Летателният му план ще бъде представен идната седмица в Брюксел, когато Радев ще участва в срещата на върха. И гласуван по-късно в София от Народното събрание.

Промяната, започнала с протестите преди година и половина, продължава. Нищо от управлението на България през последното десетилетие няма да е същото. Дебатът се върна в Народното събрание, контролът над министрите също. Дори президентът Радев каза, че така, както не е прощавал на ГЕРБ, няма да прощава грешки и на новите млади.Кирил Петков и Асен Василев не разполагат с време. Те са в точното време на точното място. Но успехът им зависи от точните решения.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай