Три години Договор за приятелство с Македония

Подписаният договор създаде модел за по-добър живот, написа експремиерът Зоран Заев

Три години Договор за приятелство с Македония | StandartNews.com

Подписаният с България Договор за приятелство, добросъседство и сътрудничество създаде модел за по-добър живот. Чрез това споразумение заедно решихме да попречим на злонамерената пропаганда, да се противопоставим на речта на омразата и да победим национализма. Това написа във Фейсбук лидерът на СДСМ и бивш премиер на Северна Македония Зоран Заев.

Днес се навършват три години от подписването на Договора между Северна Македония и България. Споразумението беше подписано в Скопие от тогавашния премиер Зоран Заев и българския премиер Бойко Борисов.

„На този ден преди три години имахме честта заедно с премиера на България Бойко Борисов да отдадем почит на илинденците от Крушево и АСНОМ, на святото място пред гроба на Гоце Делчев в Скопие и да подпишем Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество. Показахме политическа воля за напредък, за решаване на открити въпроси и направихме историческа крачка напред. Създадохме модел, с който поставихме общото минало като основа за по-добро бъдеще и по-добър живот на нашите граждани“, написа Заев.

Той добавя, че перспективите на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество с България, а по-късно и на Договора от Преспа с Гърция са донесли на страната членството в НАТО, отварянето на процеса на преговори за членство в ЕС, но и съпредседателството на Берлинския процес тази година, с което за първи път страна извън ЕС заема лидерска позиция в тази регионална програма на ЕС за Западните Балкани.

„Този успех се превърна във вдъхновение и модел за сътрудничество за региона и извън него, а македонският народ и всички граждани на Северна Македония утвърдиха вярата си в най-близките си съюзници по европейския и прогресивен път към едно по-добро бъдеще. Чрез това споразумение заедно решихме да попречим на злонамерената пропаганда, да се противопоставим на речта на омразата и да победим национализма", пише Заев.

Той посочва, че рамката на бъдещето на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество води правителствата на двете държави по пътя на безрезервна ангажираност за постигане на перспективите за развитие и напредък на отношенията между Република Северна Македония и Република България и за добруването на техните народи.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай