Тошко Йорданов: Пламен Николов е изключителен специалист

С него няма да берем срам, каза зам.-председателят на ИТН

Тошко Йорданов: Пламен Николов е изключителен специалист | StandartNews.com

"Пламен Николов е изключително образован. Ако стане министър-председател и изпълнява служебните си задължения, в ЕС няма да берем срам. Човекът е изключителен специалист. Според нас изпълва със съдържание поста, който евентуално ще заема. Той е комуникативен, човешкият термин е „разбран човек”, с него може да се води диалог." Това заяви в интервю за Нова тв лидерът на ПГ на "Има такъв народ" Тошко Йорданов.

ВИЖ ОЩЕ: Пламен Николов: Искам да направя България просветена страна

Йорданов сподели, че кандидатът на ИТН за премиер е бил в реалния бизнес, рискувал е собствените си пари за развитието на фирма, поемал е отговорност за големи проекти.

„С Пламен Николов работим от три години и половина. След референдума, който направихме,  проведохме събеседване с хора, които са с качества и имат желание да дадат каквото могат за промяната на страната. Беше публично, излъчвахме го в интернет, просто колегите журналисти и политици не гледат в перспектива. Там се появиха много качествени хора, с които работим”, каза още Йорданов.  Според него няма политик, който да е „дошъл” с натрупан политически опит.

"Как трябва да изглежда един политик? Да излезе от политическо училище ли? Какъв опит има Борисов? От сикаджия пожарникар до премиер. Имали сме достатъчно време да се уверим в качествата на Пламен Николов", допълни Йорданов. „В политиката трябва да влязат морални хора, с качества, които да разбират от материята, в която ги хвърляме", смята още председателят на ПГ на  ИТН.

По отношение на служебния финансов министър Асен Василев, за когото Тошко Йорданов направи разкрития от трибуната на парламента, зам.-председателят на ИТН каза: „Ние поехме своята отговорност и втори път не сме го предлагали, след като разбрахме какво се е случило. Този, който го е предложил преди това, дали го е проверил? Василев за втори път е в служебно правителство. Вина ли е, че сме го номинирали? Вина щяхме да имаме, ако го направим министър, след това, което знаем за него.”.

Човекът има бизнес минало, което не е добро. Христо Иванов си позволи да ни казва кой да слагаме за министър, затова си позволихме да отговорим. Отговорността се носи от този, който го е направил министър, не от нас. Аз не казвам, че президентът се е справил зле – служебният кабинет е прекрасен, могат да се допускат грешки, каза Тошко Йорданов. Той заяви, че  няма да се извини на Асен Василев, тъй като е съобщил само факти. Според Йорданов служебният финансов министър лъже, защото е имало съдебна експертиза в Лондон, след която той е предложил извънсъдебно споразумение.

Ще защитя всеки един от нашите хора, категорично заяви Тошко Йорданов по повод атаките срещу топ адвоката Петър Илиев. Ще го защитаваме винаги, той е един от най-добрите адвокати в България, човек, който е печелил дела срещу Конституционния съд, подчерта Йорданов. И припомни, че същият опит за очерняне е бил направен с Николай Василев. На Петър Илиев тъстът му бил от БСП, а на Христо Иванов майка от къде е, коментира народният представител. Тошко Йорданов съобщи, че имената на министрите ще бъдат огласени в законовия 7-дневен срок, каквато е рамката на проучвателния мандат за съставяне на правителство.

По повод критиките от страна на Демократична България, че научили от медиите името на кандидат-премиера, Тошко Йорданов припомни, че в хода на разговорите и с тях, и с „Изправи се БГ! Ние идваме”, двете партии са заявявали, че искат диалог по политиките, не по личностите.

Ако Демократична България наистина е за съдебна реформа, закриване на спецпрокуратурата и спецсъда, смяна на главния прокурор, защо спъва промените, попита Йорданов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай