Тошко Йорданов каза как са избрани министрите

Вицепремиерите ще станат ясни при президента

Тошко Йорданов каза как са избрани министрите | StandartNews.com

Министрите в предложения от „Има такъв народ” кабинет са избрани според експертизата им. Това категорично заяви председателят на ПГ на ИТН Тошко Йорданов. Той подчерта, че това са експертите, които 3 години работят по приоритетите на ИТН.

Голяма част от тези хора са в експертните групи на "Има такъв народ" (ИТН), които от три години работят по управленската програма. Те са наясно с проблемите и как трябва да бъдат разрешени и зад гърба им стои екип, изтъкна Йорданов.

Слави Трифонов не ги е посочвал. Той не се бърка в работата на отделните отдели. Не се бърка в работата на комисията по финанси, или енергетика, или здравеопазване. И не казва този експерт става повече от другия. В процеса на работа става ясно кой разбира най-много от материята. Ние сме против това да се слагат политици на места където трябват експерти, каза Йорданов. И допълни: „В управлението на ГЕРБ гледахме политически министри, които нищо не разбираха от това, което министерстваха.".

Ако проектокабинетът на "Има такъв народ" не мине, отговорността ще бъде на тези, които не са го подкрепили, подчерта Тошко Йорданов. И припомни, че с „Демократична България” и „Изправи се БГ! Ние идваме” имат пълно съвпадение по много приоритети, особено за съдебната реформа и промяната в прокуратурата.

Попитан на кого ще се отчитат министрите, Тошко Йорданов припомни, че България не е министърпредседателска република и че по-голямата тежест е в парламента. „Престанете да мислите бокоборисовщини. Ще се отчитат в парламента, разбира се. Демокрацията е нещо различно, конституцията ни казва други неща. Ще ви помоля да започнете да мислите нормално”, категоричен бе Тошко Йорданов.

Той коментира и номинацията на Петър Илиев за министър на вътрешните работи. "За министър на вътрешните работи, включително в разговори с хора от системата, разбрахме и преценихме, че е по-добре да е човек, който е извън системата и с юридическо образование. Иначе в самото МВР има достатъчно професионалисти по отделните сектори, но трябва външен юридически поглед към това министерство, което е от най-важните", уточни той. И разказа, че Петър Илиев помага на ИТН още от подготовката на референдума. Именно той е бил юристът, формулирал въпросите за допитването.

Кои хора ще са вицепремиери ще стане ясно, когато внесем проектокабинета при президента Радев, посочи още Тошко Йорданов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай