Топ дипломат: Натискат ни здраво за Северна Македония

Товма коментира Бойко Ноев

Топ дипломат: Натискат ни здраво за Северна Македония | StandartNews.com

За пръв път от много години насам има синхрон във взаимодействието на властите - президент, парламент, правителство. Това е много важно не само за отвоюването на завладяната държава от гражданите, но и за ускоряването на икономическото развитие, борбата с корупцията.

Сигурен съм, че това ще продължи и във външната политика, заяви в "Денят започва с Георги Любенов" по БНТ политикът и дипломат Бойко Ноев.

В изминалите години едноличната власт в лицето на бившия премиер провеждаше една странна външна политика, базирана на козируване, на целувки, на прегръдки, която доведе до това, че България по много въпроси остана неясна за международната общност и не само в нашата категоричност в отношенията с НАТО, но включително и в отношенията с Република Северна Македония, коментира Ноев.

Според него по отношение на политиката с РСМ външната ни политика е била особено пагубна.

"Ние също искаме нещата да станат по-бързо обаче страната кандидат е Република Северна Македония. Тя има да изпълнява важни критерии", така той коментира желанието на президента Пендаровски решението на България да се вземе по-бързо.

"Вместо след подписването на Договора за добросъседство те да вървят нагоре, тръгнаха надолу. Те разчитаха много на международен натиск и спряха на практика да изпълняват договора.

Премиерът Петков трябва да изясни с екипа си какви са причините Р Северна Македония да промени отношението си по изпълнението на договора. Дали България не е дала повод за това? Това всичко е важно да се направи като анализ", открои той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай