Тома Биков разкри намеренията на ГЕРБ за кабинет

В тежка криза сме, не би трябвало да поставяме червени линии, каза политикът

Тома Биков разкри намеренията на ГЕРБ за кабинет | StandartNews.com

„Естествено, че ще се опитаме да съставим правителство в следващия парламент. Ние и след 4 април се питахме, но „Демократична България“ (ДБ) и „Има такъв народ“ (ИТН) отказаха“, това заяви пред Нова тв Тома Биков от ГЕРБ във връзка с последните социологически проучвания, които отредиха първо място на ГЕРБ на предстоящия парламентарен вот, при това с голяма разлика. 

„Ако имаме такъв тип разлика, то разбира се, че ще се опитаме да съставим коалиционно правителство, защото няма да имаме пълно мнозинство. Зависи каква ще бъде конфигурацията – в момента няма как да дадем конкретен отговор.Това проучване е поучително. То показа, че има срив на партиите, които отказаха да поемат отговорност“, поясни Биков в сутрешния блок на Нова ТВ.

„В сложна ситуация сме – задълбочаваща се политическа и вече икономическа криза, има социално напрежение и ни предстои много тежка зима. Не трябва да поставяме червени линии, защото това би било грешка. Това не означава, че ще влезем в коалиция с ДПС, а че ще преговаряме с всички.

Това означава дори, че ще трябва да се пренебрегнат някои тясно партийни интереси.

Не мисля, че биха били достатъчни гласовете на ГЕРБ и ДСП за излъчване на следващо правителство. Пропагандни тези на наши опоненти е това „пакетиране“ на ГЕРБ с ДПС. Дори нашите опоненти са в ситуация на изолация и токсичност.

Бихме направили ясна коалиция в следващия парламент, можем да предложим антикризисна програма на всички кризи, които са изтървани от сегашните управници“, поясни Биков.

Той говори и за това какво се случва вътре в ГЕРБ и с лидера на партията Бойко Борисов: „Борисов направи много крачки назад. Включително това, че когато предложихме премиер това бе Даниел Митова, а не Бойко Борисов. Ако Борисов стана почетен председател, то пак ще има недоволни.Изобщо не се дискутира в партията дали нашият партиен лидер да е друг. Радомир Чолаков каза, че ГЕРБ вече е партия, която е много повече от партия на Борисов. Казаното от него бе извадено от контекста. Няма смисъл Борисов да се отеля като лидер, защото той е достатъчно устойчив и подкрепян. В определена ситуация – кризисна, отново е възможно Борисов да е премиер“.

„Решиха да чегъртат. Станаха жертва на собствената си пропаганда. Те си повярваха, че като спрат парите на тези фирми, то спират парите на ГЕРБ“, така Биков коментира реакцията на служебния кабинет във връзка с протестите на пътностроителните фирми.

„Протестът нещо лошо ли е вече? Нали цяла година обясняваха, че това е гражданското общество? Е, ето – там са граждани, ние нямаме нищо общо с тях“, категоричен бе той. 

„Основата не беше гнила. Имаше сравнително подредена ситуация. Не мога да разбера кого обвиняват – хем Борисов им оставил високите цени на тока, хем те идват отвън.

Ще ви дам пример за колосален провал на служебния кабинет. Стефан Янев две седмици след актуализацията на бюджета обяви, че подготвят нова актуализация. С думите си каза, че неговият бивш финансов министър Асен Василев не може да прогнозира повече от две седмици напред.Те провалиха и мярката ни 40/60“, категоричен бе Тома Биков.

„Нищо не знам за списъка „Магнитски“. Още имаме добри отношения с американския посланик у нас, но нямам идея дали ще се разширява списъкът. Въпросът е със стария списък какво ще се прави. Нямам информация за хора, свързани с ГЕРБ, да попаднат в някакъв нов списък“, поясни той.

„Всеки трябва да носи своята персонална отговорност. Младен Маринов или Христо Терзийски не са давали заповеди да се бият хора. Те направиха нещо друго – час и половина полицаите бяха обстрелвани с бомбички на 2 септември. Това бе заповедта им – да изчакат агитките и мирно протестиращите да се разграничат. Със сигурност някои е бил ударен несправедливо, но си спомнете каква бе обстановката.Наш министър не е давал заповед някой да бъде бит. Да, може някой полицай да си е изтървал нервите, но…“, каза още Тома Биков от ГЕРБ във връзка с напрежението на миналогодишните протести.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай