Свободните артисти с по три минимални заплати

Парите са за времето на извънредно положение плюс един месец след него

Свободните артисти с по три минимални заплати | StandartNews.com

Най-застрашените - артистите на свободна практика, за които доходът им за миналата година е под 1000 лв. на месец, ще получат за времето на извънредно положение плюс един месец след него три минимални работни заплати с осигуровките. Това съобщи пред бТВ министърът на културата Боил Банов.

„Хората, които се занимават със сценично изкуство и служителите в галериите, ще получават твърдо заплати и осигуровки в рамките на двата месеца извънредно положение и до шест месеца след това, независимо от резултатите, които постигат. Ние оставаме настрана заплати и осигуровки, независимо от това има ли зрители и кога ще отворят институциите“, припомни още министърът.

„Всеки трябва да знае, че носи персонална отговорност. Не трябва преднамерено да се погазват правилата, защото ти е скучно или трудно. И с това ще се справим, но с няколко хиляди мъртви, което се надявам да не се случи“, каза Банов по повод сигналите за неспазване на строгите правила на карантината.

Според него, ако се спазват правилата от всички, в рамките на 2-3 седмици нещата ще се уталожат. „Не може с репресивни мерки да се налага една такава карантина. Не може на всеки вход да се сложи полицай и да бие хората, които излизат. Държавата дава своите знаци. Противопоставянето е грешно“, смята Боил Банов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай