Съветник от БСП с остра позиция за ясли и забавачки

Диана Тонова: Строящите се 12 ясли и детски градини няма да бъдат завършени в срок

Съветник от БСП с остра позиция за ясли и забавачки | StandartNews.com
  • Диана Тонова: Строящите се 12 ясли и детски градини няма да бъдат завършени в срок
  • Трябва да се увеличат средствата за създаване на нови детски заведения, заяви общинският съветник от „БСП за България“ Николай Николов

Когато през ноември миналата година приемахме Програмата за строителство на детски градини 2021-2023, ние от „БСП за България“ я определихме като предизборна и нереалистична, предвид традиционното в последните 10 г. незавършване в срок на строителството на ясли и детски градини. Това е основна причина и за провала на политиката на Столична община по осигуряване на места за децата ни в тези учебни заведения. Това заяви общинският съветник от „БСП за Бтлгария“ Диана Тонова по време на заседанието на Столичен общински съвет.

„Една година по-късно от представения ни анализ на изпълнението на строителството става ясно, че тенденцията продължава. Предвидените за завършване през тази година 12 обекта очевидно няма да бъдат изпълнени в срок. На заседанието на Комисията по икономика г-н Ангел Джоргов уклончиво спомена, че има известно забавяне“, обясни тя.

Тонова добави, че към днешна дата за пет от обектите не е подписан още Акт образец 15, а за два – в „Павлово“ и „Панчарево“, се предлага да бъдат включени в програмата с пусков срок 2022 г.

„Забавят се и останалите вече прословути от 4 години детски градини в „Кръстова вада“ и „Овча купел“, а други обекти, предвидени за преустройство и реконструкция, са на етап груб строеж“, каза общинският съветник от „БСП за България“.

По думите на Тонова предвидените за изграждане през 2022 г. пет сгради за ясни към момента са на етап инвестиционно проектиране. „При това положение пусковият срок няма да бъде изпълнен. Провал ще претърпи и програмата в частта за отчуждаване през 2021 г., като от седемте обекта едва четири са на етап проучване на собствеността. Тук изненада няма, тъй като в бюджета за годината са предвидени едва 8 млн. лева за отчуждаване“, обясни Тонова.

Тя допълни, че от 22-та обекта, предвидени за завършване през следващата година, само за четири има издадена виза за проектиране, а голяма част са на етап изменение на ПУП или кадастрална карта, а за някой дори не са приключили отчуждителните процедури.

„На този фон на неизпълнение, дори и при сериозната помощ на държавата, се предлага актуализация с нови 17 обекта на плана за строителство за 2022 г., повечето от които са на етап предпроучване“, заяви Тонова.

„От „БСП за България“ ще подкрепим този доклад, тъй като нашата позиция през годините е била, че единствено строителство на обекти може да реши проблема с недостига на места в детските заведения в София. Но настояваме на всеки три месеца да се осъществява мониторинг по реализирането на програмата, за да имаме реална представа с какви темпове се развива строителството на детски градини и ясли“, категорична бе Диана Тонова.

„Изграждането на детска ясла в партерен етаж на бъдеще сграда може да бъде само временна мярка, а не решение на проблема с липсата на места в детски градини и ясли в столицата“, заяви от своя страна общинският съветник от „БСП за България“ Николай Николов относно възможността да изгради подобно детско заведение в новострояща се сграда на територията на район „Овча купел“.

По думите му за създаването на детски заведения са нужни определени условия. В тази връзка Николов попита предвидено ли е изграждането на кухня в бъдещето детско заведение, има ли е пространство за игра навън, както и предвидени ли са средства за шумоизолация. „Говорим за малки деца, които крещят, викат, плачат, играят си шумно. Кой пази тишина в случая? Децата на съседите или съседите на децата?“, попита той.

Решението на този проблем според Николов е в Бюджет 2022 г. на Столична община, където перото за отчуждаване на терени трябва да бъде значително увеличено. „Трябва да се увеличат и средствата за създаване на нови детски заведения и да се изпълняват заложените такива цели в бюджета“, категоричен бе Николай Николов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай