Съветник на Радев: Няма пети елемент. Президентът само дава съвет

От гледна точка на участието си във властта Румен Радев изпълнява стриктно Конституцията

Съветник на Радев: Няма пети елемент. Президентът само дава съвет | StandartNews.com

Румен Радев е авторитет, който може да се намесва във властта без да нарушава Конституцията - със съвет, с подкрепа, включително като залага името си около определени начинания и политики, за които самото президентство работи отдавна. Така Александър Маринов, председател на Стратегическия съвет към президента, коментира атаките срещу Румен Радев за намесата му в управлението на държавата.

Маринов изтъкна в интервю за БНТ, че от гледна точка на участието си във властта Румен Радев изпълнява стриктно Конституцията.

Друг е въпросът обаче за влиянието, което може да има един политик или държавен глава, коментира Александър Маринов. По думите му това влияние е продукт на мястото и авторитета на президента в обществото, което сам е извоювал с делата си, а резултатите от изборите са го доказали.

"Тук няма пети елемент. Президентът не е резервна гума на това правителство. Нещо повече – Румен Радев заяви, че ще се отнася към всяко правителство по един и същи начин – в зависимост от това което прави или не прави, така че нещата са съвършено ясни", каза Маринов.

Според председателя на стратегическия съвет към президента Румен Радев е заложил името си за постигането на определени цели и принципи. И всяко правителство, което работи в тази посока, е естествен съюзник.

"Ако президентът види, че правителството върши нещо нередно или в несъответствие със заложените цели, той ще им го каже - доколкото го познавам", каза още Маринов.

Според него основният фактор на стабилността на правителството е, че всички партньори много добре разбират, че няма разумна алтернатива.

"Че правителство трябва да има, че трябва да се потисне егото – партийно и лично, и трябва да дадем пример за кооперативност, която не се основава на късогледа политическа изгода, а е подчинена на това да бъдат постигнати нужните на обществото резултати", изтъкна Маринов.

"Това е много голямо предизвикателство. Много отдавна не сме имали такова правителство и много хора се съмняват, че то ще има резултати. Но нека да се опитаме", каза Александър Маринов.

Личното му мнение е, че колкото по-дълго партньорите останат в коалиционното правителство и колкото повече работа свършат, толкова по-големи са шансовете им да напреднат политически. Според него е разумно участниците в новата коалиция да не допускат разцепление заради вътрешнопартийна изгода поне до местните избори.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай