Съвет при Борисов осъди действията на Русия в Азовско море

Призовахме властите в Москва и да освободят незабавно задържаните украински кораби

Съвет при Борисов осъди действията на Русия в Азовско море | StandartNews.com

Действията на Руската федерация в Азовско море са недопустими. Това се казва в позиция на Съвета по сигурността към Министерски съвет, който под ръководството на премиера Бойко Борисов проведе заседание днес. Приета беше позиция по сблъсъка между украински и руски кораби в района на Керченския пролив и Азовско море.

Опасното нарастване на напрежението в Азовско море през последните дни е довело до задържане на украински кораби и техните екипажи, както и до раняване на украински военнослужещи. Съветът по сигурността счита, че тези действия от страна на Руската федерация са недопустими, съобщи правителствената информационна служба.
 
„В интерес на всички е Руската федерация и Украйна да проявят сдържаност, а напрежението да бъде преодоляно с диалог. Призоваваме руските власти да освободят незабавно задържаните плавателни съдове и техните екипажи. Очакваме Руската федерация да зачита свободата на преминаване през Керченския пролив в съответствие със задълженията на руската страна съгласно действащото международно право“, пише още в позицията.  
Съветът по сигурността към МС ще продължи да следи внимателно ситуацията, включително в тясно сътрудничество с партньорите в ЕС и НАТО, допълниха от "Дондуков" 1.   

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай