Свалят охраната на Борисов. Ще стигне ли времето?

Нужна е дълбока промяна в НСО, смята Димо Гяуров

Свалят охраната на Борисов. Ще стигне ли времето? | StandartNews.com

Д. Гяуров: Правомощията на ДАНС, дадени с новия закон, са притеснителни -  От деня - БНР НовиниПроектът на „Има такъв народ” за промяна на закона за НСО, който предвижда сваляне на охраната на бившите премиери, шефове на парламент и други хора с власт, е най-качествен. Това заяви ген. Димо Гяуров в интервю за Нова тв. Законопроектът славя от лимузините на НСО Бойко Борисов и Цвета Караянчева.

„Има нужда от по-дълбока промяна на Закона за НСО. Но не съм сигурен, че промените в службата ще се случат.  Има три проекта - на трите партии на протеста. Този на „Има такъв народ” е най-качествен. Но не вярвам, че технологично е възможно да бъде направена тази промяна, защото не давам повече от две седмици живот на този парламент”, коментира бившият шех на разузнаването по времето на Иван Костов.

По думите му е абсолютно логично да се намали кръгът от охраняваните от НСО лица. „През годините този списък нарасна неимоверно много. Имаме служба мастодонт, която е пряк наследник на комунистическите традиции. Такива служби в Европа няма. В България така наречените ВИП персони гледат на охраната като част от престижния образ”, посочи Гяуров, като допълни, че заплахите през годините към тези ВИП лица се броят на пръсти.

Според него в момента има триализъм в режимите на охрана. „С промените в Закона за МВР от миналата година се създаде една нова дирекция, която обедини „Жандармерията”, „Борба с терора” и други, на която се даде възможност  да охранява недефиниран кръг лица по наредба на вътрешния министър”, обясни експертът.

С това, че ще се премахнат от списъка министрите, членовете на президентската администрация и кмета на София Гяуров смята, че няма да се решат кой знае какви проблеми и няма да се спестят много пари.

За полицейското насилие под колоните на Министерския съвет по време на антиправителствените протести той каза: „Безобразие. Страхотно безобразие. Твърдя, че може да се говори за наличие на данни за престъпление от страна на полицейските служители. Може би има данни за средни телесни повреди.”.

Като „спотайване и укриване на истината” той определи реакцията на правоохранителните органи след случилото се на протестите. „Полицията има право да използва специални средства и сила, докато сломи съпротива или преустанови нападение срещу себе си. Оттам нататък няма право да пипне задържания с пръст. Това да биеш вързан човек е…”, заключи той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай