Старт на кабинета. Петков с три големи обещания

Свързаните са с ток, наводненията и зеления сертификат

Старт на кабинета. Петков с три големи обещания | StandartNews.com

Три големи обещания даде премиерът Кирил Петков след първото заседание на новия кабинет. Те са свързани с тока, наводненията и зеления сертификат.

"Някои хора казваха, че може би ще имаме 100 дни на по-спокойно време. Не, оказва се, че имаме един следобед или една вечер просто за решаване на кризите", заяви Петков. И съобщи, че най-неотложната задача на правителството е да се справи със зловещите цени на тока.

"В най-спешен порядък трябва да обсъдим предложението на КЕВР за покачването на цените на тока, водата и газа", каза премиерът Кирил Петков.

"Дали сме си срок от 24 часа да направим анализ какво точно е тяхното предложение и защо то е направено точно в първия ден на правителството. Ще бъдат взети ясни и конкретни мерки да се избегне подобно голямо покачване на цените", категоричен бе Петков. Той подчерта, че именно това е ангажиментът на правителството. Ще се прецени и дали не може да се намали отчасти цената на тока през по-добър контрол върху разходната част в системата.

Второто обещания на Петков бе свързано с потопите в Родопите и Пиринско. Още утре премиерът ще покани областните управители на Смолян, Благоевград и Кърджали, за да дадат точна и ясна представа за нанесените щети от наводненията. Ще бъде направен план за помощта, която ще им бъде оказана, допълни Кирил Петков.

Премиерът коментира и въвеждането на зелен сертификат за достъп до сградата на Министерския съвет. До четвъртък ще има правен анализ точно как подобна мярка да бъде въведена. "Както обещах първата стъпка ще бъде на ниво Министерски съвет", посочи Петков.

Той каза, че след това ще се прецени как този пример може да бъде разпространен из цялата държавна администрация. "Въпросът е да го направим максимално ефективно и в рамките на закона, така че резултатите да бъдат реални и позитивни, а не да влезем в юридически спорове", каза премиерът и подчерта, че не трябва да има разграничаване между бизнеса и администрацията по отношение на зеления сертификат.

Надграждането е много ясно, обективно и структурирано, и ще бъде въпрос на реална работа, а не на изказвания и на политически лозунги, подчерта Кирил Петков по горещата балканска тема - отношенията между България и Република Северна Македония.

"Вчера получих обаждане от Зоран Заев - да ме поздрави за позицията. Обсъдихме идеята за работните групи, за която говорихме по време на кампанията. Тя ще бъде структурирана в най-кратък срок, надявам се в началото на януари да имаме ясен план кои са работните групи. Включително и това, за което говорихме тази сутрин - да се включи още култура, инфраструктура и икономика като допълнение на историята. Трябва да направим план за действие и още през ранния януари тези работни групи да имат реални резултати, които да дадат, с идея да напреднем в преговорите в по-оперативен план", посочи премиерът.

При Заев има промяна, той самият очаква, че ще има нов министър-председател в началото на следващата година, което ще даде и добрия общ старт, каза още Петков за разговора си с премиера на РСМ.

Кирил Петков посочи още, че не той, а държавният глава Румен Радев ще пътува до Брюксел, за да се включи в заседанието на Европейския съвет.

"Предпочитам моята първа поява в Брюксел да не бъде тази седмица, защото приоритизирам реалните проблеми, които трябва да решим днес. Някои хора казваха, че може би ще имаме 100 дни по-свободно време, но не, оказа се, че имаме само един следобед или една вечер - снощи. От тази гледна точка президентът Румен Радев ще отиде в Брюксел", уточни премиерът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай