Станислав Младенов: Помощ за бизнесите със спад в оборота над 20%

Не виждам ефективност промотираните от министър Кирил Петков заеми, заяви експертът в Съвета по икономика на БСП - София

Станислав Младенов: Помощ за бизнесите със спад в оборота над 20% | StandartNews.com

Държавата трябва да осигури помощ и подкрепа за всички бизнеси в страната, които регистрират спад в оборотите си минимум 20% в сравнение с показателите в годината преди пандемията от Covid-19. Това заяви Станислав Младенов, експерт в Съвета по икономика към Градската организация на БСП – София. Той е категоричен, че е крайно несправедливо вниманието да бъде концентрирано само върху тези бизнеси, които са затворени със заповедта на министъра на здравеопазването, налагаща мерките срещу разпространението на вируса.

"Има множество бизнеси, които косвено страдат от пандемията заради скъсяване или разпадане на веригите за доставки или намаляване на обемите от работа в следствие на спрялата дейност на техни контрагенти поради наложените в министерската заповед мерки срещу разпространението на Covid-19. Не разбирам неадекватното поведение на държавните институции спрямо тези бизнеси. Собствениците на заведения и хотелиерите имат напълно справедливи искания за обезщетения, за да оцелеят на пазара и да запазят работните места на служителите си. Това е изключително важно не само от икономическа, но и от социално-битова гледна точка. Но покрай тях има още много бизнеси и хора, които страдат. Сред тях са и таксиметровите шофьори. Тяхната работа също намалява в следствие на мерките срещу Covid-19. Те също са засегнати. Но на тях никой не помага, не получават обезщетения, защото работата им не е спряна със заповедта на министъра на здравеопазването", коментира Станислав Младенов.

Той припомни, че БСП има предложение в икономическите си мерки за справяне с последиците от пандемията за създаване на процедура за ликвидност, която да е на стойност не по-малко от милиард лева за всички засегнати сектори. "Държавата в момента е крайно несправедлива в отношението си към бизнеса, а нейно задължение е да се грижи еднакво за всички. Защото всеки бизнес и служител в него е данъкоплатец", добави експертът на БСП - София.

Според Младенов, мярката "60:40" е социална и добра, но далеч не е достатъчна. "Не виждам икономическите мерки на служебното правителство да работят. Не виждам ефективност от тези широко прокламирани заеми, които бяха много добре промотирани от министър Кирил Петков. А това е проблем. Не разбирам и друго – защо никой не работи в посока активиране на клаузите в Плана за възстановяване и устойчивост, които позволяват взимането на заемен ресурс? Това е възможност за изключително изгодно допълнително финансиране. Евтин ресурс е. А България е страна с много добра фискална дисциплина и има възможност да вземе заем. Да, разбирам, че това би забавило влизането на държавата ни в еврозоната. Но в настоящата ситуация, когато трябва да се справим с опасността от глад, еврозоната надали е основен стремеж на българските граждани. Доброто и умно управление изисква да мислиш първо за добруването на народа си и чак след това за Брюксел. Защото гладни, бедни и унижени хора няма как да бъдат горди европейци", каза Станислав Младенов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай