Станислав Анастасов: Лобистки интереси зад мораториума за тока

Мораториумът не решава проблема с цените на тока, каза зам.-председателят на ДПС

Станислав Анастасов: Лобистки интереси зад мораториума за тока | StandartNews.com

Мораториумът не решава проблема с цените на тока. Всеки вариант на мораториум е недобър. Хората на село, които се топлят на дърва и също имат много висока цена, тази зима през данъците ще трябва да плащат парното на софиянци. Това заяви зам.-председателят на ДПС Станислав Анастасов в интервю за предаването "Лице в лице" по бТВ. Той обясни защо ДПС не участва в парламентарното гласуване за налагането на мораториума.

Това е инструмент, много лошо възприет в Европа. Моят колега Рамадан Аталай направи много добро сравнение - банановите републики използват мораториуми. Те не решават проблема, категоричен бе Анастасов.

Пред октомври Европейската комисия предостави инструментариум от 44 страници. Той регламентираше как да се справим с цените на енергията. Ние не използвахме нито един от тези инструменти, каза Анастасов. И допълни:  ДПС имаше много лесно решение, позволено е - да се намалят данъците.

В случая можеше да се намали ДДС не просто с 11%, колкото е поскъпването, можеше да се намали с 15 на сто, можеше и да е с почти нулева ставка, така че дори токът да поевтинее, каза народният представител.

Зад мораториума има лобистки интереси, категоричен бе Анастасов. Той съобщи, че собствениците на ВЕИ паркове ще направят 250 млн. лв.

„Наистина имаше лобистки интерес в полза на една група, която ще направи още едни 250 млн. лв. за времето на мораториума“, каза народният представител. По думите му печалбата ще е за собствениците на ВЕИ паркове.

Тези пари можеше да отидат за подпомагане на хората и бизнеса, за компенсации, коментира още Станислав Анастасов. И предупреди: "Да не стане така, че след 3 месеца ще имаме да решаваме 10 пъти повече проблеми на десеторно по-висока цена". Според него една временна комисия трябваше да свърши работата на изпълнителната власт.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай