Станишев и Йончева заедно с мисия "Синя каска" в БСП

Сергей предлага пленумът да гласува първите двама в листата, за да спре войната между двата лагера в партията

Станишев и Йончева заедно с мисия "Синя каска" в БСП | StandartNews.com

Вместо да се дебнат кой да е №1 в червената листа за евровота, Сергей Станишев и Елена Йончева изненадаха съпартийците си с идея как да спрат другарския огън в БСП. Лидерът на ПЕС е предложил първото и второто място в листата да се гласуват заедно на днешния пленум. Предложението му е било подкрепено от основния му опонент Елена Йончева, като най-куриозното е, че и двата предлагат на другия да е водач.

Ако идеята на Станишев се приеме, това означава, че двамата с Елена ще имат гарантирани позиции за влизане в европарламента. Това пък следва да усмири двата лагера в партията. Нейният председател Корнелия Нинова наложи на Изпълнителното бюро да посочи като свой фаворит за водач на листата Елена Йончева.

В същото време старата гвардия в партията настоява за Станишев. Като аргумент освен предимството в номинациите за Станишев се изтъква също, че Йончева е от гражданската квота, а не партиен член. Против пълзащята департизация на БСП гневно се изказа преди пленума Атанас Мерджанов. 

Категорично в подкрепа на Станишев се обяви и лидерът на пловдивските социалисти и мастит бизнесмен Георги Гергов. Най-естественият избор за водач на евролистата е Сергей Станишев. Всичко останало е обидно за нас, каза и бившият военен министър Ангел Найденов, съпруг на омбудсмана Мая Манолова.

Водачът трябва да е представител на БСП, определено, коментира лидерът на столичните социалисти Калоян Паргов.

"Участвам в състезанието. Няма предам тези, които ни подкрепят", е заявил в емоционална реч пред пленума Станишев.

Той призовал съпартийците си да покажат, че са обединени, а не разединени. Всеки знае силните и слабите страни и на Елена и моите, обяснил още  лидерът на ПЕС. Според него важният въпрос не е "Станишев или Йончева", а как партията е стигнала до вътрешно разделение и как членовете й да изляват от тази ситуация обединени, за да спечелят изборите.

"Няма как да спечелим разединени", заявил категорично Станишев и призовал да не бъде удовлетворявано желанието на съперниците днешният пленум да се превърне в касапница.

Сред основна причина за поява на вътрешно разделение той е посочил липсата на искрен диалог в партията за сметка на извиването на ръце. "Но нека бъдем искрени помежду си", призовал лидерът на социалистите в Европа. В подкрепа на необходимостта от повече честност Станишев е добавил и това, че червените са се докарали дотам да нямат доверие в едно тайно гласуване, като това на Националния съвет днес.

Той е обяснил още, че възприема множеството номинации от структирите като своеобразен вътрешен референдум - по подобие на обещаните от Корнелия Нинова допитвания по време на кампанията й за председател на БСП.

В словото си Станишев е споменал и съмнението в коректния характер на вътрешнопартийната кампания. "Всички знаем също така как беше провеждана. Няма да я коментирам: всеки е видял, всеки е чул различни неща. И това говори за лошата вътрешна атмосфера в нашата партия", е заявил той.

Като мотивация за успех Сергей Станишев е накарал присъстващите да си представят как след пленума заедно излизат той, Корнелия Нинова, Елена Йончева, членове на Изпълнителното бюро, но и хора от опозицията. И всички заедно заявяват, че отиват на изборите, за да ги спечелят. Президентът на ПЕС е завършил речта си с израза с категоричното "Няма как да финишираш първи на един крак".

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай