Специална вода за новите депутати

„Грийнпийс“ изненада законодателите

Специална вода за новите депутати | StandartNews.com

Специална вода получиха новите депутати. Активисти на „Грийнпийс“ – България ги посрещнаха с „въглищна вода” от 7 водоизточника.

Целта на протеста бе да привлече вниманието на новите 240 депутати към негативния ефект на въглищната индустрия върху водните ресурси в България, коментира Божидар Николов от организацията.

Природозащитниците раздаваха на депутатите бутилки с вода от седем водоизточника, за които има данни за замърсяване или има опасност за намаляване на водни количества.

Сред тях са реките Струма, Марица, Овчарица, Сазлийка, Тунджа, Разметаница, както и язовир Розов кладенец.

Природозащитниците обясниха на законодателите, че водните блага на България са подложени на голям натиск от въглищната индустрия и поискаха парламентаристите да поемат ангажимент за справяне с проблема, съобщи Булфото.

 „Данните от изследвания са категорични. Водите на България са замърсявани и силно експлоатирани от въглищната индустрия. Ако тази ситуация скоро не се промени, рискуваме създаване на траен недостиг на вода за нуждите на екосистемите. Затова и днес призовахме новите народни представители да приемат студената вода и да заложат по-ранна дата за излизане от въглищната зависимост – до 2030 г.,“ заяви Меглена Антонова, ръководител на кампаниите на „Грийнпийс“ – България.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай