Социолог каза кой печели от нови избори

Коментар на Васил Тончев за сложната ситуация

Социолог каза кой печели от нови избори | StandartNews.com

Социологът Васил Тончев коментира пред Дир.бг сложната политическа ситуация у нас. Ето част от неговия анализ.

"Мисля, че се очертава да вървим към следващи парламентарни избори. Те ще бъдат много силно обвързани с президентските избори. Тоест, това ще бъдат решаващи аргументи.

И от тази гледна точка президентът, естествено, ще избере това, което смята, че е най-добре за неговата И оттук вече шансовете да се даде мандатът на БСП, стават изключително големи.

 И мисля, че ако президентът не даде мандата на БСП, ще е в негов ущърб за в бъдеще. Така че, мисля, че нещата в голяма степен са предопределени мандатът да бъде даден на БСП. И с аргумента, разбира се, че тя е най-силно подкрепената партия, в сравнение с останалите възможности.

Не мисля, че ще се отиде към другите. За да се отиде към "Демократична България" или "Изправи се БГ! Ние идваме!", това значи, че ще се сложи акцент на възможност да се направи кабинет, което дори и да го направи, шансовете там са изключително малки.

Ако има нови избори, трябва да се даде възможност да се гласува и с машини, и с хартия - според мен би било едно добро решение. И би трябвало политическите партии да вървят към това.

От гледна точка на раздвояването на електората, напротив - това ще повиши активността, която беше смущаващо ниска на последните избори, тъй като хората вече не виждат смисъл от това упражнение. Докато съчетаването на изборите, според мен, определено ще повиши активността, което би било ход в положителна посока.

И естествено, това ще донесе и известни бонуси за някои партии, най-вече тези, които вървят с президента.

Тъй като той, поне засега, се очертава като фаворит. Неслучайно и ИТН веднага обявиха, когато казаха, че няма да правят правителство, че ще подкрепят президента,  този синхрон между президента и парламентарните избори ще им донесе и повече гласове.

За партиите, подкрепени от протеста, ще има обратно броене и известно оттегляне на хората - на базата на това, че вече два пъти не са се справили с възможността да направят правителство и те не постигат съгласие, не се получава. Системните партии пък ще получат известен бонус от това", смята Васил Тончев..

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай