Пак блокирахме европейския път на Скопие

Това стана по време на Съвета по общите въпроси в Люксембург

Пак блокирахме европейския път на Скопие | StandartNews.com

България потвърди позицията си, че очаква Северна Македония да започне да изпълнява поетите ангажименти по договора за добросъседство, за да свали ветото си за започване на преговори за членство на страната в ЕС. Това стана по време на днешния Съвет "Общи въпроси" в Люксембург. 

Заместник-министърът на външните работи Румен Александров, който представляваше страната ни, заяви, че България потвърждава европейската перспектива на Северна Македония и остава отворена за конструктивен диалог с предстоящото словенско председателство за намиране на взаимно приемливи решения. 

"Очакваме Северна Македония да пристъпи към изпълнение на поетите на високо ниво ангажименти на 17 юни в София, което ще позволи да се придвижим в положителна посока“, заяви Румен Александров и посочи, че това включва изричния отказ на западната ни съседка от териториални, малцинствени и исторически претенции към България, промяната на надписи и монументи, насаждащи омраза към България, задействането на процес на реабилитация на жертвите на югославския комунизъм, репресирани заради българското си самосъзнание.  

България настоява прилагането на Договора за добросъседство от страна на Северна Македония да бъде включено сред условията в бъдещата Преговорна рамка за присъединяване на Скопие към ЕС“, подчерта заместник-министър Александров. 

Президентът на Република Северна Македония Стево Пендаровски заяви по-рано днес, че при фактическо замразяване на евроинтеграцията на страната му, трябва скоро да бъде съживен договорът от 2008 година за стратегическо сътрудничество със Съединените щати.

"Това не значи, че се отказваме от евроинтеграцията, но ако продължи спорът с България, трябва да търсим алтернативи", обясни Пендаровски на дискусия за евроатлантическите перспективи пред Скопие.

Пред Анадолската агенция президентът на Република Северна Македония каза още, че европейските партньори на страната му и Брюксел са виновни за отлагането на началото на присъединителни преговори.

Министърът на външните работи на Република Северна Македония Буяр Османи пък е цитиран от медиите в Скопие да казва, че все още има теоретична възможност България да отмени ветото си - на срещата на върха на Евросъюза тази седмица. Политически мандат да вземе такова решение, според Буяр Османи, има президентът Румен Радев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай