Смениха 9 областни управители

Това обяви говорителят на Министерския съвет Лена Бориславова

Смениха 9 областни управители | StandartNews.com

Нови областни управители са били назначени в 9 области на днешното правителствено заседание, като всички те са от квотите на БСП и „Демократична България“. Това обяви говорителят на Министерския съвет Лена Бориславова на брифинг.

Става дума за Бургас, Благоевград, Велико Търново, Видин, Добрич, Пловдив, Смолян, София-област и Хасково. През следващите дни и останалите области ще имат нови губернатори от другите две политически сили в коалицията – „Продължаваме промяната“ и ИТН.

По отношение на отзоваването на Пламен Георгиев като генерален консул във Валенсия, Бориславова отбеляза, че това е „политическо назначение от 2019 г., съпроводено с широко обществено недоволство, включително и сред българската диаспора в Кралство Испания“.

„Редно е политическите назначения да се свеждат до минимум. България трябва да бъде представлявана от хора, които имат възможно най-добрите качества за съответната позиция. В момента политическата квота, която трябва да се излъчи по закон, е превишена от предишните редовни правителства. Това е сред основанията за ограничаване на политическите назначения – да бъдат сведени до рамките на закона“, отбеляза още тя, като допълни, че ще се назначават личности, които имат безспорен обществен авторитет.

Не се изключва и генерална актуализация на дипломатическите назначения на по-късен етап, стана ясно от думите на говорителя на правителството.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай