След куп заяждания депутатите все пак си съкратиха ваканцията

Ще почиват само в периода 29.12 - 31.12.21 г. плюс празничните дни

След куп заяждания депутатите все пак си съкратиха ваканцията | StandartNews.com

Депутатите ще имат съкратена коледна ваканция - само в периода 29.12 - 31.12.21 г. (това са официалните работни дни между коледните и новогодишните празници) плюс официалните празнични дати. Това реши парламентът.

Предложени бяха два проекта за решение – да няма никаква коледна ваканция извън официалните празници или да има ваканция само в периода 29.12 – 31.12 декември. Първото предложение беше на "Има такъв народ" (ИТН), а второто – на "Продължаваме промяна" (ПП).

Според ИТН не трябвало да има коледна ваканция извън официалните празници по Коледа и Нова година – защото и хората работели тогава. Освен това трябвало да се решават проблемите с цената на тока и водата, както и формирането на парламентарните комисии.

"Събрали сме се тук да се трудим повече, отколкото да си почиваме", настоя Виктория Василева от ИТН.

В отговор от ГЕРБ казаха, че като ИТН иска депутатите да са толкова равни на обикновените хора, защо отказа да подкрепи тяхното предложение за зелен сертификат в парламента. Да не се окаже, че между 29-ти и 31-ви декември ще дойдем за 1 точка, попита Тома Биков от ГЕРБ.

"Ако ще се събираме да анализираме, аз и вкъщи си правя анализи", иронизира Биков. Предложете смислен дневен ред, щом искате да работим в този период, настоя той. 

Винаги е било "трогателно гнусно" как парламентът да има дълги ваканции, отвърна председателят на парламентарната група на ИТН Тошко Йорданов. Като ще се приобщавате към българския народ, 75% от него няма зелен сертификат, обясни Йорданов. "Вие не сте богове, пичове", добави той.

Росица Киров от ГЕРБ му опонира, че не се чувства "пич" и че депутатите нямат право на отпуск и ваканциите са единствената им възможност за почивка, а народните представители това лято нямали лятна ваканция. "Ако на някой му е тежко, да си ходи вкъщи", каза ѝ Тошко Йорданов. 

Предлагам да не подкрепим и двата проекта. Това заяви депутатът от ГЕРБ Любен Дилов-син с обяснение, че до 8 януари имало ред християнски празници. Колегата му Маноил Манев стигна по-далеч – ЕК вече говорела да отмени Коледа и в България "неолибералното управление" бързало да тръгне по този път. Явор Божанков обобщи, че депутатите от ГЕРБ се държат като тролове – защото целенасочено бавят приемането на Правилника за дейността на Народното събрание и формирането на постоянни парламентарни комисии с процедури.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай