Слави бръкна в партийния кошер

Пенсионира коалициите

Слави бръкна в партийния кошер | StandartNews.com

Ако някой е смятал, че Слави Трифонов ще позволи друг да му пише сценария, пък било то и за непознатата територия на властта, днес е разбрал, че бърка.

Лидерът на "Има такъв народ" разбуди държавата понеделнишки, за да не остави и капка съмнение, че политическото шоу за всички е приключило, а е дошло време за друго.

Както в шоубизнеса, така и в политиката, той е готов да носи сам кръста - и за победите, и за загубите.

Заяви го непосредствено преди 4 април, когато в празната, но опакована със славните български знамена,  Арена Армеец даде клетва със стихотворението на Киплинг "Ако", че няма да предаде хората, които го следват.

Потвърди го и сега, когато нарочното му обръщение за представяне на правителствения екип започна с портрет на големия български алпинист Христо Проданов (1943-1984) - първия българин, изкачил Еверест, но загинал по пътя надолу.

Днес Слави Трифонов започна да изкачва своя политически Еверест с ясното съзнание, че по склона има мнозина, които ще го лъжат за пътя, ще му крадат спасителното въже, ще го оставят без котки и кислородна маска.

Ще може да разчита единствено на екипа си. Хората, с които повече от 20 години гледа в една посока.

В драматичната изборна нощ на 11 юли, когато процентите показаха победа на "Има такъв народ", едни от партиите започнаха да му пишат условия, други - да му дават акъл за кабинета.

Слави набързо охлади мераците, казвайки болезнена истина. Не отрече т.нар. мнозинство на промяната, но посочи, че то няма 121 гласа за стабилно правителство. Това лишава от смисъл коалиционния му характер, защото винаги ще има нужда от допълнителна подкрепа.

Припомни вредата от златните пръсти в парламента и резултатите от историческите компромиси в историята.

Обяви, че "Има такъв народ" има готовност да поеме самостоятелно отговорността и представи  министерски екип. Който го одобрява заедно с приоритетите му - да го подкрепи.

Правителството на ИТН е различно от всичко, което сме виждали през последните 30 години. Не само защото бе обявено в деня след изборите и в него няма човек без престижно западно образование или квалификация.

Но и хвърля двойна светлина по въпроса какво е другото.

В голямата си част новите министри не са непознати, но са стояли далеч както от партийни интриги, така и от задкулисни игри.  Макар и участвали вече във властта, и Николай Василев, и Ради Найденов, и Николай Радулов, имат експертен, а не партиен образ.

А дирята, която са оставили от времето на управлението си, не е от изчегъртване.

Поне с 5 кандидатури Слави обърна наопаки досегашния политически модел.

За първи път след Христина Вучева, светла й памет, жена има шанса да стане финансов министър. За първи път в политическата история на България дама може да командва армията.

И за да няма спекулации каква геополитическа линия ще отстоява "Има такъв народ" това е Теодора Генчовска - началник отдел НАТО и ЕС в Министерството на отбраната, представлявала страната ни на 4 срещи на върха на Алианса.

За първи път продуцент влиза в културата, с което ясно се показва, че към сектора няма да се подхожда артистично или административно, а като към индустрия, която дава най-големия капитал на България.

А в отговор на пандемията в здравното министерство може да влезе имунолог с докторска степен и по вирусология. За първи път на ромите ще се гледа не като на сметка за социални плащания, а като на хора, които имат нужда от подаване на ръка.

Но най-голямата промяна, която декларира Слави с проектокабинета си, е в мисленето. Няма коалиции за властта, всеки сам си носи отговорността.

Няма кабинет на малцинството и на мнозинството, всички правителства са на България. Важни са приоритетите. И с тях, като с министрите, Слави бръкна в партийния кошер. И ясно заяви, че ИТН в кулоарни пазарлъци няма да влезе.

Приоритет № 1 не са магистрали и саниране, а детските градини - построяването на толкова, колкото трябва, за да са спокойни и сигурни младите родители. 

Ще го разберат ли, готови ли са останалите за другото време, предстои да видим в пленарната зала. 

От избора им зависи дали ще продължаваме да гледаме в краката си и да търсим стотинката на късмета.

Или ще дръзнем да вдигнем глави и да погледнем напред. Някога, може би, и към звездите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай