Скандалът с филма за кирилицата! Уклончива позиция на Русия

Москва се разграничи само наполовина

Скандалът с филма за кирилицата! Уклончива позиция на Русия | StandartNews.com

Русия най-после излезе с позиция за скандалния документален филм, който за пореден път погази историята с твърдението, че кирилицата е създадена в Македония и буквално заличи България от лицето на света.

ВИЖ ОЩЕ: Огромен скандал! Руски филм заличи България от света

"Една вяра, един език", който е създаден с подкрепата на руското посолство в Скопие, определя Македония като "родина на кирилицата". Сценарист и режисъор на лентата е Елена Мироненко. В него се "описва създаването на азбуката и разпространението на църковнославянските книги", но напълно се игнорира историческата роля на българската държава. Подробно се описва пътя на кирилицата през Русия, Украйна, Македония, Сърбия и Черна гора, а България въобще не се споменава.

Лентата с основание предизвика лавина от възмущение у нас. В резултат руското посолство публикува краткото съобщение, в което отрича това да е официална позиция на руската историография. В същото време обаче не се разграничава от подкрепата на руското посолство в РС Македония за филма.

ОЩЕ ТОП НОВИНИ ОТ БЪЛГАРИЯ ЧЕТЕТЕ В РУБРИКАТА НОВИНИТЕ ДНЕС

"Във връзка с публикациите в българските медии относно филма на Елена Мироненко „Една вяра, един език“ за разпространението на християнството сред славяните бихме искали да изясним следното. Филмовата лента е отражението на авторската гледна точка, съдържа субективна трактовка на редица исторически събития и не съответства на позицията на официалната руска историография, а също така и на подходи на Посолството на Русия в България. Хубаво е, че в нашите православни страни както и преди се запазва жив интерес към общите корени на вярата, писмеността и културата. Творческата инициатива, неподкрепена от историческа експертиза, за съжаление, не винаги води до постигане на замислената позитивна цел", се казва в позицията.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай