Симеонов: Идва края на монопола на Лукойл

Разбирам протеста на Горанов срещу ниското ДДС, но сме във форсмажор, каза депутатът

Симеонов: Идва края на монопола на Лукойл | StandartNews.com

Проектът на Министерството на финансите за Държавна петролна компания би сложил край на монопола на руската компания „Лукойл“ у нас. Това мнение изрази Валери Симеонов в предаването “Офанзива с Любо Огнянов“.

“Битката срещу монопола на Лукойл и на данъчните складове я водя още преди да вляза в политиката. Този гигант е на практика безконтролен и безнадзорен“, казва Симеонов. “Вторият голям монополист е „Лукойл България“ с управител Валентин Златев - фирмата, която държи целия нефтопровод от рафинерията в Бургас до София и дори до границата ни със Сърбия“, добави Симеонов.

Народният представител е убеден, че с Държавната петролна компания ще постави конкурентна основа за предлагането на нефтени продукти на българския пазар.

“Около 80% от всички петролно продукти - нефт и бензин, се държи от една фирма. Затова беше необходимо разделението в закона на отделни данъчни складове“, казва още Симеонов. “ГЕРБ и Министерството на финансите основно предложиха този законопроект, който ние ще подкрепим с две ръце“.

Според депутата от НФСБ, Васил Божков не е този, който цели дестабилизацията на държавата, а това е телевизия bTV. “Винаги съм казвал, че България в много голяма степен се управлява от две телевизии. Сега вече тя остана една - това е “Божков ТВ“, bTV“, казва Симеонов. “Тази телевизия, чрез влиянието, което има върху своите зрители, се опитва да извърши това разклащане и дестабилизация, а не Божков. Ако не е Божков, ще бъде някой друг. Дали ще е някой маргинален протест от 5 човека, който ще бъде показват от сутрин до вечер, докато не се настрои общественото мнение срещу конкретната персона или срещу конкретната институция. Опитът за дестабилизация не се извършва от Божков, а се извършва от bTV“.

Бившият вицепремиер е категоричен, че Комисията по хазарта е била купена и то не само в сегашния си състав, но и през изминалите десетилетия. “Комисията по хазарта продължавам да твърдя, че е или е била купена, или е работила под натиск, не само в последния си състав, а десетилетия наред“, коментира Валери Симеонов.

“Бяха публикувани годишни балансови отчети, в които цифрите са изтрити умишлено в таблицата с приходите и разходите. Една такива отчети трябва да направят впечатление, както на Комисията по хазарта, така и на Сметната палата и Министерството на финансите. Тези отчети обаче са минавали година след година безпроблемно. Категоричен съм, че престъпната схема на Божков е съществувала със знанието на някои държавни институции и служители“.

По отношение на мярката за намалено ДДС в туризма Симеонов потвърди, че става дума за временна мярка с давност 2021 г. и подчерта, че, макар да разбира протеста на финансовия министър Владислав Горанов, той е убеден, че правилното решение сега е правителството да се съобрази с форсмажорните обстоятелства, а не да държа строго на коалиционното споразумение за непокътната данъчна система.

“Заявявам, че ще направя всичко, за да възпрепятствам приемането на Украйна в НАТО и Европейския съюз, в случай че страната продължава по този безобразен начин да не се съобразява с правата и исканията на българската общност“, казва още Симеонов по адрес на решението на украинското правителство да раздели предизборно Болградския регион, където по думите му се намира най-голямата българска общност извън територията на България. По тази линия се водят разговори и дори е изпратена официална позиция на българското Народно събрание по адрес на бесарабските българи.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай